Betaalbare Superfoods

Bij de naam ‘superfoods’ denken veel mensen meteen aan hippe zaadjes en besjes waarvoor we best wel diep in onze portemonnee moeten tasten. Voor sommige exotische gedroogde besjes, poedertjes en zaden is dat inderdaad het geval. Maar we moeten niet noodzakelijk naar de gojibessen of spirulinapoeder grijpen om goed voor onszelf te zorgen. Je vind ze ook onder de vorm van bepaalde groenten en fruit die je in íedere supermarkt vind, vers of diepgevroren, en die superbetaalbaar zijn.

dango bean

Onderstaande superfoods hebben niet voor niets het woord ‘super’ in hun naam. Ze zijn goed voor je hart, en bij uitbreiding voor het ganse lichaam. Onderstaande producten zijn in verhouding erg goedkoop en daardoor geschikt om regelmatig eens in je winkelkarretje te leggen, zeker als je voor de huismerken gaat. Die zijn namelijk even goed als de A-merken. Denk er natuurlijk wel aan dat een gevarieerd voedingspatroon bestaat uit meer dan dit lijstje.  Er zijn nog heel wat andere voedingsmiddelen die op een andere manier voor je lichaam zorgen.

dango superfoods

Bananen

In bananen zit veel kalium, hetgeen goed is voor je hart. Een gebrek aan kalium kan voor een hoge bloeddruk zorgen. 1,6 g kalium per dag kan het risico op een beroerte tot 21 % verminderen. Een grote banaan bevat al bijna een derde daarvan. Neem ze mee naar het werk of school als gezond tussendoortje, eet er eentje als dessert, of mix ze ‘s ochtends onder je smoothie. Bananen kunnen op elk moment van de dag.

(Rode) bietjes

Je ziet regelmatig wel eens een recept opduiken met rode biet. Dan denk je, “ziet er gezond uit, ga ik eens maken”! Die ‘eens maken’ verandert meestal in ‘niet maken’, en de rode biet verdwijnt weer in de achtergrond. Toch zijn bietjes een uitstekende bron van antioxidanten en werken ze ontstekingsremmend. Onderzoek toont aan dat ze zelfs het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen. Ook onder de vorm van sap is het best aan te raden. De nitraten kunnen volgens studies namelijk je bloeddruk verlagen.

Havermout

Veel mensen trekken hun neus op voor havermout, maar gemengd met fruit, melk of yoghurt en een vleugje honing en kaneel kan het erg lekker zijn, zeker als je het de dag ervoor al klaarzet. Havermout kan zelfs gebruikt worden in hartige gerechten. Als je havermout mengt met kruiden, bouillon en groenten kan je het perfect ‘s avonds eten, of je kan het verwerken in een bodem voor een quiche. 45 g havermout bevat 4 g vezels (goed voor de transit), en 5 g eiwitten (goed voor de spieren). Verder bevat het betaglucaan, hetgeen je slechte cholesterol verlaagt.

Citrusvruchten

Dat citrusvruchten een goede bron van vitamine C zijn, dat wisten we al. Maar studies hebben aangetoond dat het regelmatig eten van pompelmoes bij mensen met overgewicht hun bloeddruk sterk liet dalen. Bij vrouwen die dagelijks citrusvruchten consumeerden, verlaagde dan weer het risico op hart- en vaatziekten. Reden te meer om je dag te beginnen met een scheutje vers citroensap in je water. Ook in de schil van sinaasappels zit een krachtig antioxidant dat de bloeddruk kan doen dalen. Rasp ‘s morgens dus wat sinaasappelschil over je ontbijtje, of ‘s avonds over je dessert.

Peulvruchten

Dit omvat alle soorten bonen, erwten, linzen, gedroogd, in blik of gemixt tot hummus. Deze zitten vol eiwitten, vezels, ijzer, kalium en foliumzuur. Allemaal goed voor het hart. Studies hebben aangetoond dat het eten van peulvruchten cholesterol en bloeddruk kan doen dalen, en kan helpen bij het onderhouden van een gezond gewicht. Bovendien zijn peulvruchten supergoedkoop.

Diepgevroren bessen

Verse bessen kunnen behoorlijk duur zijn, zeker als je ze buiten het seizoen wil kopen. Maar in de diepvries vind je tegenwoordig een heel gamma aan bessen, van kersen, tot blauwe bessen of kaapse kruisbessen, of gewoon een mengeling. Afwisseling is oké, maar kies bij voorkeur voor blauwe bessen of aardbeien. Amerikaanse studies bij vrouwen hebben namelijk aangetoond dat hun risico op hartziektes tot 34 % verminderde als ze meer dan drie keer per week blauwe bessen of aardbeien aten.

Boerenkool

Boerenkool bevat een heel lijstje aan vitamines en voedingsstoffen, zoals daar zijn: magnesium, mangaan, kalium, calcium, vezels, en vitamine A, B6, K en C. Dat allemaal voor slechts 35 kcal per 250 g rauwe boerenkool. Bovendien verlaagt het de cholesterol. Boerenkool kan rauw in een salade, of warm in een stamppot, soep, wokgerecht, stoofpot of ovenschotel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *