Boekweitrisotto met rode biet

Woordje advies als je kookt met rode biet: doe dit niet in je zondagse kleren.

Dit receptje heb ik uit de Allerhande, maar ik heb het lichtjes aangepast, zodat het in een vetarm dieet past. In het originele recept werd namelijk geitenkaas gebruikt, en ik heb dit vervangen door cottage cheese. Geitenkaas bevat ongeveer 21 procent vet, cottage cheese slechts 4 procent, de light versie nog minder. Bovendien heeft cottage cheese nog heel wat andere voordelen als je op dieet bent en regelmatig sport. Ook boekweit is erg gezond, maar kan evengoed vervangen worden door volkoren rijst als je geen boekweit vindt in de winkel.

Ook rode bietjes zijn heel erg gezond. Zo zit er vooral veel calcium en vitamine C in, maar ook eiwitten, ijzer, vitamine B en caroteen. En hoewel ik helemaal geen fan ben van de aardse smaak van rode biet, vond ik dit recept verrassend goed meevallen. Wie weet ga ik er straks misschien nog wel van gaan houden.

boekweitrisotto met rode biet1

Ingrediënten voor 4 personen

2 uien

2-3 tenen knoflook

500 g voorgekookte rode biet

2 takjes verse tijm (enkel de blaadjes) of 1 koffielepel gedroogde

300 g boekweit

1,2 liter groentenbouillon, verse of van 1 blokje

30 g pijnboompitten

200 g cottage cheese

75 g rucola

olie om te bakken

Bereiding

Pel de ui en de knoflook. Snipper de ui fijn en pers de knoflook apart. Snijd de rode biet in kleine blokjes.

Verhit een scheut olie in een kookpot met dikke bodem op hoog vuur. Bak hierin de ui en tijm gedurende 3 minuten. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg ook de boekweit toe en bak 3 minuten mee.

Voeg een scheut groentenbouillon toe en roer tot die is opgenomen. Herhaal dit tot de bouillon op is. Dit duurt ongeveer 25 minuten. Voeg de laatste 10 minuten van die 25 minuten de stukjes rode biet toe. Als je groentenbouillon op is, en de boekweit is nog niet gaar, voeg dan water toe tot de boekweit gaar is.

Hou de risotto warm op laag vuur. Verhit een koekenpan zonder vetstof en rooster de pijnboompitten. Schud regelmatig op of roer om zodat ze niet verbranden. Dit gaat snel, dus blijf erbij.

Roer de helft van de cottage cheese onder de risotto.

Verdeel de rucola over 4 borden en serveer daarop de risotto, samen met de rest van de cottage cheese en de pijnboompitten.

boekweitrisotto met rode biet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *