‘Broodpudding’ zonder brood

Soms gebeurt het wel eens dat ik in het weekend moet werken. Dit vind ik allesbehalve leuk, en dan helpt er maar één ding: eten. Nu is het wel al eens voorgevallen dat ik de zaterdag na mijn werk een flantaart heb gekocht en die, verspreid over de ganse dag, lekker heb opgesmikkeld. Ik sluit niet uit dat dit in de toekomst nog zal gebeuren ^_~ Al is het natuurlijk beter om zelf een taartje te maken, zodat ik weet wat er in zit. Met volkoren speltbloem, yoghurt, banaan en eieren kan ik dit toch íets evenwichtiger noemen dan een gekochte taart.

'broodpudding' zonder brood

Ik wist niet goed hoe ik dit moest noemen. Het is vaster dan een flan, maar vochtiger dan een cake. Het leunt nog het dichtste aan bij broodpudding, maar er zit geen brood in. Dus dan maar ‘broodpudding’ – tussen haakjes – zonder brood.

'broodpudding' zonder brood2

Ingrediënten voor een springvorm van 18 cm

5 medjoul dadels

1 banaan

2 eetlepels esdoornsiroop

200 g magere Griekse yoghurt

3 eetlepels gesmolten kokosolie, of olijfolie

2 eieren

100 g volkoren speltbloem

1 koffielepel kaneel

1 theelepel vanille extract

snuifje zout

1 theelepel bakpoeder

45 g rozijnen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 C°.

Verwijder de pit en eventueel het harde topje bovenaan de dadels. Scheur in stukken en maal fijn in de keukenrobot.

Pel de banaan en breek in stukken. Voeg toe aan de dadels en mix opnieuw. Schraap de randen bij indien nodig.

Voeg de esdoornsiroop, de yoghurt, de olie en de eieren toe. Mix opnieuw.

Voeg ook de speltbloem, de kaneel, het zout, het bakpoeder en het vanille extract toe. Schraap de randen nog eens goed bij en mix.

Roer met een lepel de rozijnen onder het beslag.

Bekleed een springvorm met bakpapier. Stort het beslag erin en verdeel gelijkmatig.

Bak 30 min tot een prikker er (zo goed als) proper uitkomt*. Leg aluminiumfolie over de bovenkant als het te bruin wordt.

Laat afkoelen, zodat het steviger kan worden, minstens 2 uur. De volgende dag is dit taartje nog beter.

*Het eindresultaat is een vrij vochtig taartje, dus het is normaal als je prikker er niet helemaal proper uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *