Courgettepannenkoekjes

Een lange tijd at ik elke vrijdag poffertjes, met boter en veel poedersuiker. Om het begin van het weekend te vieren. Slecht voor de lijn, ja, maar kom, het was maar één keer in de week.

Iets van vijf of zes jaar geleden ben ik voor het eerst naar een Japanse conventie geweest, waar het vol liep met superslanke Japanse meisjes. Toen ik terug thuis kwam ben ik resoluut gestopt met het eten van poffertjes op vrijdag, want ik wou ook zo slank worden. Nu eet ik zelfgemaakte pannenkoekjes, waarvan ik weet wat er in zit, zonder boter en suiker, maar met fruit en yoghurt. Om nu te zeggen dat ik al even slank ben als de Japanse meisjes is misschien een brug te ver. Maar ik ben wél al heel wat vermagerd sindsdien. En daar ben ik fier op 🙂 Poffertjes behoren nu niet tot het verleden (daarvoor zijn ze toch echt wel te lekker), maar ik bewaar ze voor op speciale gelegenheden.

In deze pannenkoekjes zit courgette, geen boter en maar een klein beetje suiker. Je kan ze gemakkelijk op voorhand maken en invriezen. Ze combineren lekker met eender welk soort fruit.

courgettepannenkoekjes1
Probeer eens met een mengsel van yoghurt, appelmoes en chiazaad. De appelmoes zoet op een natuurlijke manier. Ook lekker met een snuifje kaneel en extra blauwe bessen.

Ingrediënten voor ongeveer 8 pannenkoekjes

90 g volkoren speltbloem

1 eetlepel kokosbloesemsuiker

85 g geraspte courgette

1 koffielepel kaneel

1 theelepel nootmuskaat

een snuifje zout

1 ei

175 ml melk naar keuze

1 theelepel vanille extract

1 theelepel bakpoeder

olie om te bakken

suggesties om erbij te serveren: fruit, yoghurt, esdoorn-, agave- of vruchtensiroop, honing, kokosbloesem- of rietsuiker, gehakte nootjes

 

Bereiding

Doe alle ingrediënten, behalve de olie in een blender en mix tot een beslag. Schraap indien nodig de randen bij en mix nog eens.

Verhit olie in een kleine koekenpan en giet in het midden een hoopje beslag. Draai de pan rond om het beslag te verdelen.

Werk met een middenhoog vuur zodat je pannenkoekjes niet verbranden. Draai na een kleine minuut het pannenkoekje om en bak de andere kant ook ongeveer een kleine minuut. Herhaal tot beide kanten bruin genoeg zijn.

Werk op die manier je beslag op.

Serveer met enkele suggesties van hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *