De heilzame eigenschappen van paardenbloem

paardenbloem1

Ik wil nu niet helemaal de hippie gaan uithangen, maar: eet eens een paardenbloem. Het is te zeggen, de groene blaadjes ervan. Mijn buurvrouw doet het al jaren, en ze ziet er strálend uit! Zelf verwerk ik sinds enkele weken ook geregeld paardenbloem in mijn eten. Onlangs wou ik in de tuin bieslook plukken, en daarnaast stonden een paar grote paardenbloemen te prijken. Met de buurvrouw in gedachten heb ik enkele van de groene blaadjes getrokken en verwerkt in mijn yoghurtdip.

yoghurtdip
meng griekse yoghurt met fijngesneden paardenbloemblad, bieslook (of andere groene kruiden), augurk, peper en zout

Paardenbloemen worden vaak als onkruid gezien (hoewel een bloem volgens mijn toch nooit onkruid kan zijn?), maar toch zijn ze heel gezond. En gratis! Paardenbloemen vind je immers overal. De groene blaadjes van de paardenbloem zijn heel gemakkelijk te herkennen. Ze zien er een beetje uit als raketsla, maar dan kleiner. Ze zitten niet alleen vol vitamines en mineralen, zoals vitamine A, B1, B2, C, E, en verder ook o.a. ijzer, calcium, magnesium, mangaan, seleen en fosfor. Ze zijn ook heel goed voor de lever. Ideaal dus als de lokroep van die fles cava of de koekenkast net iets te luid was, of je zonder het goed en wel te beseffen een halve (oké dan, ganse) tablet chocolade achter de kiezen hebt.

Behalve goed voor de lever, is zijn ze goed voor de spijsvertering. Ze bevorderen namelijk de aanmaak van speeksel. In het speeksel zitten enzymen die de spijsvertering alvast in gang zetten, waardoor de maag minder hard moet werken.

paardenbloem

De stelen zijn niet geschikt om op te eten. Integendeel, het witte sap in de steel is zelfs licht giftig. Wel is dit witte sap heel goed tegen de behandeling van acne en wratten. De groene bladeren die rondom de steel groeien zijn wel geschikt om op te eten. De jonge blaadjes zijn minder bitter dan de grote. Fijngesneden kan je ze perfect gebruiken in salades, soepen, stampotten, noem maar op. Heb je echt groene vingers, dan kan je ook de bloem uitgraven en ook de wortels gebruiken. Of je kan dit in gedroogde en gemalen vorm kopen.

paardenbloemblad

Als je het niet vertrouwt of geen tijd hebt om zelf op jacht te gaan naar paardenbloemen, kan je nog altijd paardenbloementhee kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *