Dingen die gehypet worden als ‘gezond’ (maar dat eigenlijk niet zijn)

Niet alles wat op sociale media gepromoot wordt als gezond, is dat in werkelijkheid ook. Hierbij enkele ‘gezonde’ dingen ontmaskerd.

groentensapje
Foto: Shutterstock

Groentesapjes

Vooral dan de gekochte. Want kan je voor dat geld niet beter onbewerkte groenten kopen? Ook als je zelf hebt geïnvesteerd in een sapcentrifuge, is het nog altijd beter om gewoon groenten te eten, dan enkel het sap ervan te drinken, ondanks het feit dat die sapjes wel vol vitamines zitten. Ons lichaam heeft namelijk niet alleen die vitamines nodig, maar ook de vezels die in de groenten op zich zitten. Je spijsvertering zal je dankbaar zijn.

detox

Producten om te detoxen

Voor alle duidelijkheid: je lichaam heeft op zich alles nodig om zelfstandig te detoxen. Detoxen betekent ontgiften, en het lichaam heeft heus niet zoveel gifstoffen in zich, dat het hulp nodig heeft van detoxproducten, producten die misschien wel veel geld kunnen kosten. Deze detoxproducten kunnen je zelfs een vals gevoel van veiligheid geven à la ‘Ik mag veel eten en drinken, want ik neem straks toch iets om te detoxen’. Waarmee je schade aanricht aan je lichaam. Want ook al heeft het lichaam alles om te ontgiften, teveel vet en alcohol kan je lever moeilijk verwerken. Een detox-theetje gaat hier het verschil niet maken. Bovendien zijn vele detoxproducten verrijkt met Senna, een type laxatief. Dit kan geen kwaad op korte termijn, maar op lange termijn kan het diarree en uitdroging veroorzaken. Rustig aan dus met die detoxproducten. Hou het maar gewoon bij een neutrale of groene thee.

vetbommetjes
Foto: Shutterstock

Vetbommetjes

Klinkt op zich al niet zo appetijtelijk, maar vetbommetjes zijn vooral gekend onder de mensen die het keto-dieet volgen. Dit houdt in: weinig koolhydraten, veel vet. De fout die hierbij vaak gemaakt wordt, is dat mensen de verkeerde vetten kiezen, hetzij spek, room, boter, kaas e.d. Deze zijn in het keto-dieet wel toegestaan, maar hier geldt zoals bij alles: met mate. Kies liever voor gezonde vetten, zoals bv. avocado (hierbij heb je ook nog de vezels), olijfolie, noten.

matcha latte
Foto: Shutterstock

Matcha latte

Nee, matcha, daar is niets mis mee. Dat is zelfs een van de gezondste producten uit het Verre Oosten. Matcha latte, zoals verkocht in bepaalde koffieketens, dat is een ander paar mouwen. Hier wordt vaak veel suiker aan toegevoegd (tot 30 g!), zodanig dat je de matcha zelf nauwelijks nog proeft. Pure matcha heeft een grassige smaak, een smaak die je gewend moet worden. Als je deze grassige smaak nauwelijks proeft, dan zit er waarschijnlijk meer suiker dan matcha in. Het is dus beter om zelf matcha poeder te kopen en dit thuis te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *