Feestelijk bananenbrood

Al eens bananenbrood gemaakt in een tulbandvorm?

Stel (ik zeg, stèl), dat je deze eindejaarsperiode last krijgt van je geweten, dan is een bananenbrood een goede manier om al dat eten en drinken te rechtvaardigen. In zo’n bananenbrood zitten natuurlijk ook wel wat calorieën – er zitten bananen en amandelen in – maar er zitten ook heel wat voedingsstoffen in. En nee, dat wil je niet horen tussen Kerst en Nieuwjaar, want het is die ene periode van het jaar dat je jezelf eens goed mag verwennen. Maar dit bananenbrood is ook gewoon lèkker! Zeker eens uitproberen, dus. Overschot is ideaal als ontbijt (met al die voedingsstoffen), en kan ook ingevroren worden. En als het niet meteen zo feestelijk hoeft (of je hebt geen tulbandvorm), dan kan je deze cake natuurlijk ook in een gewone cakevorm maken.

bananenbrood tulband
Bananenbrood ziet er meteen feestelijker uit in een tulbandvorm.

Ingrediënten

5 bananen

150 g volkoren speltmeel

1 koffielepel kardemompoeder

200 g amandelmeel

50 g geraspte kokos

3 eetlepels arachide-, olijf- of kokosolie

150 g ontpitte medjoul dadels

een snuifje zout

1 koffielepel bakpoeder

75 g ongezouten notenmix

esdoornsiroop, vloeibare honing of agavesiroop

eetbare kerstversiering zoals kleine chocolade sterretjes, goudpoeder…

 

Bereiding

Verwarm de oven op 175 °C.

Laat de ontpitte dadels 10 min weken in heet water. Mix in de blender.

Pel de bananen en breek in stukken. Voeg toe aan de dadels en mix opnieuw. Schraap de randen bij indien nodig.

Voeg het spelt- en amandelmeel, het kardemompoeder, de geraspte kokos, het bakpoeder en het snuifje zout toe. Mix opnieuw.

Indien je kokosolie gebruikt, smelt die dan eerst. Voeg de olie toe en mix opnieuw.

Hak de noten en schep door het beslag.

Wrijf de binnenkant van de tulbandvorm in met olie en verstuif er bloem over. Stort het beslag in de vorm. Bak 50 min in de oven. Als de bovenkant te bruin wordt, dek dan af met aluminiumfolie. De cake is klaar als een prikker er proper uitkomt.

Ontvorm en laat afkoelen. Strijk met een bakkwastje wat esdoorn- of agavesiroop of vloeibare honing over de cake. Plak de sterretjes of andere versiering op de cake en bestrooi met goudpoeder.

2 thoughts on “Feestelijk bananenbrood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *