Gekarameliseerde zoete aardappel ‘Daigaku Imo’

In Japan snoepen ze slim. Zo gebruiken ze tofoe, zoete aardappel en rode bonenpasta in hun zoete bereidingen, en bij het aperitief of ‘s avond voor tv knabbelen ze op gezouten edamame bonen of gedroogde inktvis. Dat laatste heb ik hier in de winkels nog niet tegengekomen, maar deze ‘daigaku imo’ zijn een zeer geliefd tussendoortje in Japan, vooral bij de studenten (daigaku betekent universiteit). Klassiek gezien hebben ze een suikerlaagje, waardoor de stukjes zoete aardappel mooi glanzen. Ik vervang de suiker door esdoornsiroop. Hoewel dit nog steeds een vorm van suiker is, bevat het meer voedingstoffen dan gewone witte suiker. Het geeft een minder glanzend resultaat, maar is even lekker.

daigaku imo

Ingrediënten voor 1 zoete aardappel van ong. 300 g

1 zoete aardappel

1 eetlepel sesamolie

2 eetlepels esdoornsiroop

1 eetlepel sojasaus

1 koffielepel citroensap

1 koffielepel sesamzaadjes (of meer naar smaak)

Bereiding

Schil de zoete aardappel en snijd in hapklare stukken van ongeveer 2 op 3 cm. Spoel en stoom beetgaar, ongeveer 10 minuten. Koken kan ook, maar door te stomen behoud je meer voedingstoffen.

Verwarm een koekenpan en meng er de sesamolie, esdoornsiroop, sojasaus en het citroensap in. Breng aan de kook en verlaag je vuur onmiddellijk naar middenhoog zodat de suiker niet kan verbranden.

Voeg de stukjes zoete aardappel toe en roer regelmatig totdat het meeste vocht verdampt is. Voeg de sesamzaadjes toe en roer nog eens om.

Serveer warm of op kamertemperatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *