Gezond alternatief op chocopasta

Geheim ingrediënt voor deze choco: zwarte bonen.

Peulvruchten, waaronder zwarte bonen, zijn erg gezond, vooral voor vegetariërs en veganisten. Ze zijn namelijk een belangrijke vleesvervanger. Boontjes zijn altijd lekker in Mexicaanse gerechten, zoals een wrap of een chili, maar doordat zwarte boontjes en de rode azuki boontjes* neutraler zijn van smaak, kan je deze ook perfect in zoete gerechten verwerken. Deze chocopasta is erg lekker op een bruine boterham, maar kan je ook gebruiken om fruit in te dippen.

zwarte bonen choco1

gezonde chocodip

Zelf hou ik heel erg van boterhammetjes met choco. Ik ben er mee gestopt omdat ze slecht zijn voor de lijn. En hoewel deze versie – ik geef toe – niet hetzelfde smaakt als de favoriete chocopasta van zowat half de bevolking, heb je wel nog een lekkere chocoladesmaak. Maar wel met een pak minder geraffineerde suiker en vet. Als je de smaak van je favoriete choco toch echt niet kan missen, maar wel zou willen afbouwen, kan je in het begin deze chocopasta mengen met de ‘the real thing’, en telkens wat proberen minderen. Zo heb ik het ook aangepakt toen ik minder alcohol wou gaan drinken: in het begin voor de helft witte wijn en voor de helft water in mijn glas. Daarna steeds minder wijn en steeds meer water. Tot er alleen nog water in mijn glas zat. Bij chocopasta (hetgeen ook een verslaving kan zijn) werkt het net hetzelfde.

zwarte bonen choco2

Ingrediënten

1 blik zwarte bonen van 400 g

3 eetlepels honing

een koffielepel kaneel

een theelepel vanille extract

3 afgestreken eetlepels ongezoet cacaopoeder

een scheutje (plantaardige) melk

 

Bereiding

Spoel de zwarte bonen in een vergiet en laat uitlekken.

Doe de bonen in een keukenrobot en mix. Schraap de zijkanten af en toe bij en herhaal een paar keer tot er zich een grove pasta begint te vormen.

Voeg de honing en het vanille extract toe. Nu er iets van vloeistof is bij gekomen gaat het mixen iets gemakkelijker gaan. Mix nog een paar keer door en schraap indien nodig telkens de zijkanten bij.

Voeg het cacaopoeder en de kaneel toe. Tip: roer dit eerst met een lepel onder de pasta vooraleer je begint te mixen. Anders gaat het (letterlijk) stuiven, en plakt een groot deel van je cacaopoeder aan de binnenkant van de mengkom.

Nu je weer droge ingrediënten hebt toegevoegd, zal de pasta weer iets dikker zijn. Voeg een klein scheutje melk toe en mix zo glad mogelijk.

zwarte bonen choco

 

*Azuki (of aduki) boontjes zijn Japanse rode boontjes. Deze koop je droog en laat je eerst een nacht weken, vervolgens kook je ze gaar. Ze zijn vooral te koop in de Aziatische supermarkt of online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *