Gezonde wortelcake

Onderweg ontbijten hoeft geen straf te zijn met een gezond stukje cake. In deze wortelcake zit geen boter of witte suiker, wél natuurlijke suikers, bananen en wortel. Lekker gezond en verantwoord, dus. En helemaal niet moeilijk.

Ingrediënten

4 medjoul dadels

2 kleine of 1 grote wortel

215 g havermout

2 bananen

340 g Griekse yoghurt of skyr

2 eetlepels esdoornsiroop

3 eieren

1 koffielepel kaneel

1 koffielepel bakpoeder

1 koffielepel vanille extract

een snuifje zout

een handjevol rozijnen

een handjevol ongezoute, ongebrande noten naar keuze

glazuur

3 grote eetlepels Griekse yoghurt of skyr

honing

kaneel

Bereiding

Week de dadels 15 minuten in warm water. Rasp ondertussen de wortel.

Verwarm de oven voor op 180 C°.

Maal de havermout fijn tot meel.

Ontpit de dadels en maal fijn in de blender, samen met de bananen. Voeg de yoghurt, de esdoornsiroop, de geraspte wortel en de eieren toe en mix glad. Schraap de randen bij indien nodig.

Voeg het havermeel, de kaneel, bakpoeder, zout en vanille extract toe en mix opnieuw.

Hak de noten grof. Roer samen met de rozijnen onder het beslag.

Stort het beslag in een met bakpapier beklede of siliconen bakvorm en bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar tot een prikker er proper uitkomt. Leg er aluminiumfolie over als de bovenkant te bruin wordt.

Meng voor het glazuur de yoghurt met honing en kaneel naar smaak. Als de cake is afgekoeld kan je hem insmeren met het glazuur. Als het de bedoeling is om de cake in porties in te vriezen, laat het glazuur dan weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *