Gezondere sticky toffee pudding

Sticky toffe pudding is wat mij betreft het beste ter wereld! Hier in België heb ik het nog nergens op een menukaart zien staan, maar als ik het op reis in Groot-Brittannië ergens op de kaart zie staan, dan bestel ik het zeker (want dan heb ik vakantie, en dan mag dat, nah ^_~). Nu heb ik een recept gevonden dat even lekker is, en dat ik ook mag eten als ik geen vakantie heb. Minder suiker, en véél minder vetstof. Doe het in een mooie tulbandvorm, en je hebt meteen een leuk dessert voor de feestdagen.

sticky toffee pudding
Feestelijk in een tulbandvorm en met goudkleurige hagelslag.

sticky toffee pudding2

sticky toffee pudding1

Ingrediënten

200 g ontpitte medjoul dadels

120 ml heet water of hete koffie*

1 koffielepel bicarbonaat

125 g notenpasta (naar keuze)**

1 koffielepel vanille extract

1 eetlepel citroensap of appelazijn

30 g kokosmeel

30 g maïs/aardappelzetmeel

een snuifje zout

Voor de saus

100 g ontpitte medjoul dadels

220 ml kokosroom

1 koffielepel vanille extract

een snuifje zout

 

Bereiding

Week de ontpitte dadels 30 min in het water of de koffie, samen met het bicarbonaat en roer om. Het bicarbonaat helpt bij het afbreken van de dadels.

Verwarm de oven voor op 175 C°.

Mix de dadels, samen met de koffie in een blender. Schraap de randen bij indien nodig.

Voeg de notenpasta, het citroensap of de azijn en het vanille extract en mix.

Voeg ook het kokosmeel, het zetmeel en het zout toe en mix.

Beboter en bebloem je bakvorm. Je kan een grote gebruiken, of muffinvormpjes. Stort het beslag erin en bak 35 min voor een grote vorm, 25 min voor kleine vormpjes. Het is klaar als een prikker er proper uitkomt.

Voor de saus: laat de ontpitte dadels 15 min weken in heet water. Mix alle ingrediënten glad in een blender of met een staafmixer.

 

*Koffie zorgt voor een intensere smaak.

**Afhankelijk van welke pasta je gebruikt kan de smaak variëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *