Groentenrijke Ovenschotel

groente ovenschotel

Sandra Bekkari is de eerste van wie ik een lichtere versie van kaassaus heb leren kennen, zonder boter of room, maar met gepureerde bloemkool. Sindsdien gebruik ik die regelmatig in een ovenschotel of over pasta. In het weekend hou ik me ermee bezig om de bloemkool gaar te stomen en te pureren. Dan vries ik die in porties in, zodat ik meteen bloemkoolpuree heb als ik zin heb in kaassaus. Hetzelfde doe ik met de pompoenpuree. Die zou je ook kunnen vervangen door zoete aardappel of wortel.

In deze schotel zitten 5 soorten groenten verwerkt. Ook geef ik er de voorkeur aan om kruimgehakt te gebruiken op basis van tofoe. Dit is niet alleen beter voor het milieu en het dierenwelzijn, maar tofoe behoort ook tot de superfoods wegens zijn lage vet- en caloriegehalte. Verder is het rijk aan calcium en magnesium. Lekker gezond dus! Als je echter niet van tofoe houdt, kan je dit vervangen door kippen- of kalkoengehakt. Dit is ook laag in calorieën en vetgehalte.

Groentenrijke Ovenschotel

Ingrediënten voor 4 personen

1 bakje tofoe kruimgehakt (of 250 g kippengehakt)

400 g boontjes

1 grote ui

2 teentjes look

250 g champignons

400 g pompoen- of zoete aardappelpuree

2 grote aardappelen

peper en zout

panko

Voor de saus:

½ bloemkool

50 g geraspte kaas + extra om te strooien

melk naar keuze

peper

nootmuskaat

½ blokje vleesbouillon

Bereiding

Schil en spoel de aardappelen en snij in ongeveer even grote stukken. Stoom gaar, plet tot puree en meng met de pompoenpuree. Kruid met peper en zout.

Snijd de bloemkool in roosjes en stoom gaar. Laat een beetje afkoelen. Snijd de boontjes in hapklare stukjes en stoom ze beetgaar.

Pel ondertussen de ui en snijd in blokjes. Pel de knoflook en pers. Stoof beide aan in een likje olie tot de ui glazig is, samen met het gehakt. Borstel de champignons schoon indien nodig (niet spoelen) en verdeel in vier. Voeg toe aan de ui en het gehakt. Als de boontjes beetgaar zijn, voeg ook toe.

Doe de afgekoelde bloemkool in een blender, samen met een scheutje melk en de 50 g geraspte kaas, of gebruik een staafmixer. Mix fijn, kruid met peper en nootmuskaat. Doe het mengsel in een pot en warm terug op zodat de kaas kan smelten. Voeg indien nodig meer melk toe tot de gewenste dikte. Verkruimel het halve blokje bouillon in de saus en laat oplossen.

Meng de saus onder het boontjes-champignons-gehaktmengsel en verdeel over een lichtjes ingevette ovenschaal. Maak als volgende laag de aardappel-pompoenpuree. Strooi hierover nog wat geraspte kaas en panko.

Laat ongeveer 20 minuten gratineren in de oven tot de kaas gesmolten en goudbruin is.

groente ovenschotel 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *