Hanami Dango

Wat hou ik van deze kleurtjes, en van dit gerechtje. Het wil zeggen dat de lente er is 🙂

Hanami dango is een lichtjes gewijzigde versie van de gewone dango. Het is een Japanse snack die vooral populair is in de lente. De lente is voor de Japanners heel belangrijk. In april begint het nieuwe schooljaar en het nieuwe fiscale jaar. Ze zien dit als een frisse start, en dit word gemarkeerd door het bloeien van de kersenbomen, rond eind maart, begin april. Het bezichtigen van de kersenbloesems is een heuse familie uitstap, waar bij mooi weer dikwijls een picknick bij hoort. Een van de hapjes bij deze picknick is de hanami dango. ‘Hanami’ betekent ‘bezichtigen van bloesems’, vandaar de naam. De witte, roze en groene kleur van de balletjes verwijzen naar het gebladerte van de bomen en de kersenbloesems, die roze of wit kunnen zijn.

hanami dango1

Hoewel ik geen voorstander ben van het gebruik van bewerkte suiker, gebruik ik in deze versie een kleine hoeveelheid poedersuiker. Onbewerkte suiker is over het algemeen bruin, en dit zou de witte kleur beïnvloeden. Per portie is de hoeveelheid poedersuiker echter zo goed als verwaarloosbaar 🙂

Ingrediënten

100 g glutinous rijstmeel* + extra

150 g zijden tofu

1 eetlepel aardappel- of maiszetmeel

1 eetlepel poedersuiker

1 koffielepel matcha poeder**

1 koffielepel coulis van aardbeien of ander rood fruit

water

sesam- of arachideolie, of een andere olie met een neutrale smaak

satéprikkers

Bereiding

Leg de satéprikkers in een schaaltje met water. Dit voorkomt dat ze nadien verbranden in de oven.

Meng met propere handen het rijstmeel, het zetmeel, de tofu en de poedersuiker tot een zacht deeg. De gebruikelijke manier om te testen of het deeg de juiste structuur heeft, is om een stukje tussen je duim en wijsvinger te nemen en erop te duwen. Als het aanvoelt als een oorlel is het goed. Denk Play Dough.

Verdeel het deeg in drie. Meng een deel met de coulis. Je voegt hier vloeistof aan toe, dus het deeg zal weer slapper worden. Voeg beetje bij beetje rijstmeel toe tot het weer de juiste structuur heeft.

Meng het tweede deel met het matcha poeder. Hier voeg je iets droog aan toe, dus het deeg zal te droog worden. Voeg beetje bij beetje water toe tot het ook weer de juiste structuur heeft.

Laat het derde deel zoals het is.

Breng een grote kookpot met water aan de kook. Rol ondertussen balletjes van het deeg, ongeveer de grootte van een ping pongbal.

Als het water kookt, laat de balletjes er dan voorzichtig in vallen. Verlaag het vuur een beetje, zodat je kleine bubbeltjes hebt. Zet ondertussen een grote kom met koud water klaar.

Wacht tot de balletjes boven komen drijven en laat nog 3-4 minuten doorkoken. Haal met een schuimspaan de balletjes uit het water en laat afkoelen in de kom met koud water.

Verwarm ondertussen de oven voor op hoogste temperatuur en grillstand.

Schep na een vijftal minuten de balletjes op een bord en dep droog met keukenpapier. Prik van elke kleur een balletje op een prikker.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet lichtjes in met olie. Leg er de spiesjes op en bestrijk ze bovenaan ook met een beetje olie.

Plaats 2-3 min onder de grill, maar hou ze in de gaten. Draai om en bak de andere kant ook nog een paar minuten. Je kan ze ook bakken in een pan, maar zorg dan dat je een goede anti-kleefpan gebruikt.

 

*dit kan je kopen in de Aziatische supermarkt.

**matcha poeder kan erg duur zijn. Op bodyenfitshop.nl hebben ze er die heel goed meevalt van prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *