Hartig courgette-spinaziegebak

Moestuintjes die uitpuilen van de courgettes, het is weer bijna zover. Tijd om aan de slag te gaan met courgettes, dus! Gebak waarin courgettes worden verwerkt ben je waarschijnlijk wel al eens tegengekomen, zoals bijvoorbeeld in mijn courgette minicakejes of chocolademuffins. Maar ook in hartig gebak doet deze groente het goed.

De courgette, spinazie, eitjes en ricotta maken dit gebak lekker voedzaam, en pesto en Parmezaanse kaas zorgen voor een hartige smaak. Maak dit gebak als onderdeel van een picknick, brunch of barbecue, in kleinere porties als hapje, of gewoon als bijgerecht voor het avondeten. Lekker met bijvoorbeeld een stukje zalm en een slaatje.

Ik gebruik in dit gebak spinazie uit de vriezer. Dat is gemakkelijk en bespaart tijd. Als je verse spinazie wil gebruiken, stoof deze dan eerst aan, zodat hij afneemt in volume.

courgette-spinaziegebak1

Ingrediënten voor 4 personen

1 kleine ui

1 teentje knoflook of een koffielepel knoflookpoeder

75 g volkoren speltmeel

40 g geraspte parmezaanse kaas

250 g geraspte courgette

3 eieren

150 g ricotta

100 g spinazie

2 eetlepels pesto

peper en zout

geraspte kaas naar keuze om te bestrooien

een handjevol verse basilicumblaadjes

olie om te bakken

Bereiding

Indien je spinazie uit de vriezer gebruikt, ontdooi.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Pel en snipper de ui. Pel en pers het knoflookteentje. Stoof glazig in een likje olie.

Meng in een kom het speltmeel met de Parmezaanse kaas, peper en zout. Klop de eieren los, voeg toe en meng. Roer er ook de courgette en pesto onder.

Duw in een zeef zoveel mogelijk vocht uit de spinazie. Indien je verse spinazie gebruikt, stoof aan en duw er, net als bij de diepvriesspinazie, zoveel mogelijk vocht uit.

Voeg toe aan het mengsel, samen met de ricotta en roer goed om.

Bekleed een taartvorm of grote ovenschaal met bakpapier en stort het beslag erin uit. Strijk glad met een vochtige pannenlikker. Bestrooi met geraspte kaas.

Bak in de oven gedurende 30 minuten, of tot een prikker er proper uitkomt. Werk af met verse basilicum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *