Je drinkt veel groene thee, maar toch vermager je niet

Groene thee drinken en gewicht verliezen, het is voor vele mensen een topcombinatie. Ik kijk hiervoor naar Japan, waar groene thee zowat de nationale niet-alcoholische drank is. Slechts 3 % van de Japanse bevolking heeft overgewicht (waaronder de sumoworstelaars, misschien?). Dat ze in Japan liters groene thee drinken heeft daar zeker iets mee te maken. Groene thee bevordert namelijk het metabolisme, hetgeen je helpt om te vermageren. Hoe komt het dan dat dit bij sommige mensen toch niet werkt?

De oorzaak kan heel simpel zijn, namelijk: drink je wel de juiste groene thee? Daarmee bedoel ik: pure, ongezoete groene thee, niet de gebottelde versie die je in de supermarkt vind. Als je op de ingrediëntenlijst kijkt van flesjes of blikjes iced tea, staat suiker (of een vorm ervan) meestal op de tweede plaats. Hoe hoger iets in de ingrediëntenlijst voorkomt, hoe meer ervan in zit. Als suiker – of een vorm van suiker – bij de eerste drie staat, dan is dit te veel. Jammer genoeg gaat het voor de producent enkel om winst en worden veel van deze theetjes gelabeld als ‘gezond’. Meer nog, tegenwoordig vind je zelfs versies met matcha, hetgeen toch echt wel supergezond klinkt. Maar als je kijkt tussen de ingrediënten, dan vind je 0,007 % matchapoeder. Dat is heel, heel, héél weinig. Om maar niet te zeggen verwaarloosbaar.

groene thee
In de zomer kan je op voorhand groene thee maken in een grote hoeveelheid, eventueel met een schijfje sinaasappel of citroen, en dit laten afkoelen. Lekker verfrissend en een pak gezonder dan ijsthee uit de supermarkt.

Maar in Japan verkopen ze toch ook gebottelde iced tea? Inderdaad, maar deze is vaak ongezoet. Zelfs zonder kunstmatige zoetstoffen. Voor ons westerlingen valt dit tegen, aangezien we onze mierzoete iced tea gewend zijn. Maar in Japan is dit de norm. Hier in de supermarkten heb ik tot op de dag van vandaag nog nergens iced tea gevonden die niet op de een of andere manier gezoet is, zij het met suiker, zoetstoffen of vruchtensap. Wil je toch eens de pure, ongezoete versie proberen, kijk dan eens bij de Aziatische supermarkt.

Een korte vergelijking:

Anata no Koi ocha (Dun Huang Gent)

Ingrediënten: water, groene thee, vitamine C

Calorieën: 0

anata no koi
De Chinese tekens zijn, wel, Chinees. De 0 kcal niet.

Kyoko (Japan Centre Londen)

Ingrediënten: groene thee, aroma, antioxidant, voedingszuur

Calorieën: 0

kyoko

 

Lipton Green ice tea Matcha

Waar staat suiker in de ingrediëntenlijst: Hoog. Suiker op nr. 2, matcha theepoeder op de voorlaatste plaats met 0,007 %

Calorieën: 50 per flesje

Albert Heijn ice tea Refreshing Green

Waar staat suiker in de ingrediëntenlijst: Fructosestroop (verbloemde benaming van suiker) op de 2de plaats, 0,1 % groene thee-extract

Calorieën: 120 per flesje

May Tea

Waar staat suiker in de ingrediëntenlijst: 2de plaats, al gaat het hier werkelijk over groene thee, waar elders extract van groene thee aan is toegevoegd.

Calorieën: 66 per flesje

Tao

Waar staat suiker in de ingrediëntenlijst: zowaar een iced tea die enkel gezoet is met vruchtensap. Wel bevat deze slechts 0,34 % groene thee-infusie.

Calorieën: 65 per flesje

groene thee1

Conclusie: koop geen gecommercialiseerde groene ijsthee met de veronderstelling dat het wel gezond zal zijn. Zet je thee zelf of kijk eens bij de Aziatische supermarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *