Japanse bouillon ‘Dashi’

Dashi bouillon is dat wat vele Japanse gerechten hun typische smaak geeft, de zogenaamde ‘umami’, of ‘hartig’ in het Nederlands. Oorspronkelijk werd dit gemaakt door kombu zeewier, gedroogde visschilfers en gedroogde paddenstoelen gedurende enkele uren te laten weken in warm water. Dit word nu, zelfs in Japanse huishoudens, als omslachtig beschouwd, zeker als je het kant en klaar kan kopen in de supermarkt.

instant dashi

Ook hier vind je dashi bouillon in de Aziatische supermarkt. Je kan het in verschillende gerechten gebruiken, zoals misosoep, in Japanse stoofpotjes of als smaakmaker in een kom noedels. Mijn favoriet is om het te gebruiken als basis voor een ‘donburi’, een kom rijst met een smakelijke topping van groenten en vlees, gevogelte, vis of tofoe, klaargemaakt in een dashi bouillon.

Aangezien de instant dashi bouillon gemaakt is op basis van gedroogde vis, is dit uiteraard niet geschikt voor strikte vegetariërs en veganisten. Voor hen is het dus aangeraden om wel hun eigen dashi te maken. Dit is overigens helemaal niet moeilijk. Je moet er alleen rekening mee houden dat je dit minstens een paar uur moet laten trekken.

Vegetarische dashi bouillon

Ingrediënten

20 g gedroogd kombu zeewier

30 g gedroogde shiitake paddenstoelen (of andere)

1 liter water

Bereiding

Veeg het zeewier proper met een vochtig doekje. Niet teveel, anders veeg je al de umami smaak weg.

Snijd het zeewier hier en daar in. Giet het water in een kookpot en voeg het zeewier toe. Hoe langer dit kan trekken, hoe beter. Het beste is van de dag voordien.

Als je klaar bent om de dashi te gebruiken, warm het water en het zeewier op, maar laat het niet koken. Verwijder na 5 min. het zeewier en voeg de gedroogde paddenstoelen toe. Laat 10 min. staan.

Laat doorlopen door een zeef met daarover een propere theedoek. Als je de dashi niet allemaal in één keer gebruikt, kan je dit enkele dagen bewaren in de koelkast, of invriezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *