Japanse kruidenmengeling: Furikake

furikake1

Nog zoiets lekkers uit her verre Oosten: furikake. Furikake betekent ‘strooien over’, en is een verzamelnaam voor droge kruidenmengelingen die gebruikt worden om gekookte rijst op smaak te brengen. Het bestaat voornamelijk uit fijne reepjes zeewier, sesamzaadjes, gedroogde groenten, zout en suiker, en daarnaast is er een grote variatie aan toegevoegde smaken. Vooral in Japan zelf zijn er eindeloos veel soorten op de markt, maar hier is er ook een redelijk groot aanbod. Kijk maar eens rond in de Aziatische supermarkt. Je vind ze o.a. met vis-, vlees- of eismaak, misschien zelfs met een natuurlijke kleurstof die je witte rijst een mooi kleurtje geeft. Vooral dat laatste is heel populair bij de Japanse huisvrouwtjes die heel liefdevol een lunchbox (bento box) samenstellen voor hun kroost in de vorm van hun favoriete tekenfilmfiguurtjes, Pokemon, of gewoon om schattige diertjes te maken.

bento
bron: pinterest

De reden waarom de Japanse keuken zo gezond is, is dat ze in hun gerechten over het algemeen zeer weinig vette sauzen gebruiken, maar zich meer richten op bouillons en deze furikake om hun gerechten op smaak te brengen. Probeer het dus zeker eens uit. Je hoeft je trouwens niet te beperken tot rijst. Meng het onder een wokschotel of een omeletje in de plaats van peper en zout, of kruid er een stukje vis of kip mee.

furikake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *