Koekjesdeeg, koekjesdeegtruffels of koekjes

En hop, we springen mee op de koekjesdeeg-trein. Rauw koekjesdeeg is al heel lang populair in Amerika. Ik kan me nog een van de eerste afleveringen van Friends herinneren waar er al sprake was van koekjesdeeg, ja, om rechtstreeks uit de kom naar binnen te lepelen. Dit dateert al van ergens midden de jaren ‘90.

Dankzij twee Gentse studentes kunnen we hier in België tijdelijk ook van koekjesdeeg genieten. Ongetwijfeld heel lekker, maar ook heel calorierijk, zeker als er nog suikerrijke toppings aan toegevoegd worden.

Maar geen nood! Er bestaat ook een gezondere versie van koekjesdeeg. Je kan dit beslag eten zoals het is als je er erg veel zin in hebt, ze rollen tot truffels, of de truffels platduwen, ze bakken en ze gewoon als koekjes eten. Deze lekkere hapjes zijn ideaal voor een klein hongertje. Door pindapoeder te gebruiken i.p.v. pindakaas zijn ze veel armer aan vet en calorieën. Bovendien zorgt het pindapoeder voor de proteïnen, en uit de zwarte chocolade halen we dan weer wat antioxidanten.

truffels

 

Ingrediënten voor 10-12 truffels

100 g pindapoeder

150 ml melk

150 g dadels (ongeveer 9 à 10, afhankelijk van de grootte)

100 g havermout

2 eetlepels zwarte chocoladedruppels

1 koffielepel kaneel

1 koffielepel kurkuma

2-3 eetlepels amandelmeel (enkel voor de truffels of koekjes)

cacaopoeder, gehakte nootjes (voor de truffels)

koekjesdeeg

Bereiding van het koekjesdeeg

Laat de dadels 10 minuten weken in heet water.

Verwijder de pit en eventueel het harde topje bovenaan van de dadels en scheur in stukken. Giet het water niet weg. Pureer de dadels in een keukenrobot.

Meng het pindapoeder en de melk tot de dikte van pindakaas en mix onder de dadels. Mix er ook de havermout, kurkuma en kaneel onder. Leng eventueel aan met het bijgehouden water van de dadels tot de gewenste dikte. Let op, doe dit enkel als je het als koekjesdeeg wil eten. Voor de truffels of koekjes heb je een vaster deeg nodig.

Schep over in een kom en meng er de chocoladedruppels onder.

truffels en koekjes

koekjes

Voor de truffels of koekjes

Als je koekjes wil, verwarm dan nu de oven voor op 180 C°.

Meng er amandelmeel onder, net zoveel als nodig is om een beslag te krijgen dat vast genoeg is om balletjes van te rollen.

Knijp hoopjes van het beslag en rol balletjes. Eet ze zo, of wentel ze in cacaopoeder, sesamzaadjes, gehakte nootjes…

Wil je koekjes, wentel de balletjes dan nergens in, maar duw ze een beetje plat en bak ze 10-15 minuten op een met bakpapier beklede bakplaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *