Lenterolletjes met pit

Lenterolletjes zijn heel verfrissend als het mooi weer is, omdat ze heel lekker zijn om koud te eten. Het zijn als het ware rauwe loempia’s, m.a.w. niet gefrituurd, dus veel gezonder ­čÖé Je kan er verschillende ingredi├źnten in verwerken, zolang alles maar mooi fijngesneden is en er geen te harde uitsteeksels zijn, zodat de rijstvelletjes niet scheuren. Samen met een dipsausje zijn lenterolletjes ideaal als lunch of avondeten tijdens de lente of de zomer. Er is een beetje voorbereidend werk aan omdat sommige ingredi├źnten moeten afkoelen, dus hou dit voor tijdens het weekend of vakantie.

Deze maak ik met kimchi, omdat dit erg gezond is, maar als je niet van pikant houdt, kan je dit vervangen door fijngesneden kool, al dan niet rauw. Ook kies ik voor seitan, maar voor een niet vegetarische versie kan je dit vervangen door gebakken kipfilet in fijne reepjes.

lenterolletjes

Ingredi├źnten voor 3 ├á 4 lenterolletjes

3 à 4 rijstvellen

een half blokje seitan in fijne reepjes

een busseltje enoki paddenstoelen* (of andere paddenstoelen in fijne reepjes)

een blikje kimchi**

een blikje bamboescheuten

een middengrote wortel

1 grote of 2 kleine tenen knoflook

een stukje gember naar smaak

een kleine hoeveelheid noedels naar keuze

olie om te bakken

koriander

voor het dipsausje

1 eetlepel zoete chilisaus

1 eetlepel sojasaus

sap van een halve limoen

1 koffielepel vissaus

Bereiding

Pel en pers de knoflook. Schil de gember en rasp. Maak de wortel proper en rasp.

Snijd de enoki paddenstoelen los van de basis. Veeg even proper en bak aan in een likje olie, samen met de seitan, de look en de gember, tot de enoki zacht zijn. Laat afkoelen.

Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en meng er een likje olie onder, zodat ze niet gaan plakken. Laat afkoelen.

Giet de bamboescheuten af en spoel om het zout te verwijderen. Snijd ongeveer de helft in fijne reepjes. De andere helft kan je invriezen of in een wokschotel gebruiken, tenzij je nog meer lenterolletjes wil maken.

Snijd de kimchi in fijne reepjes.

Zet een kom warm water klaar en laat hierin een rijstvel even weken, totdat het zacht en bewerkbaar wordt. Spreid uit op een groot bord of proper werkvlak.

Vul met je voorbereidde ingredi├źnten en blaadjes koriander. Leg alles op elkaar in de lengte en laat plaats over aan de zijkanten. Leg het niet te vol, je moet het nog kunnen oprollen.

Vouw de kant het dichts bij jou over de vulling. Vouw nu de twee zijkanten naar binnen en rol verder op, zo strak mogelijk, maar zonder het rijstvel te scheuren.

Maak zo nog drie rolletjes, of tot je ingredi├źnten op zijn.

Meng alles voor het sausje. Proef of de balans zoet/zuur/zout goed is. Voeg eventueel extra zoete chilisaus, vissaus of limoensap toe.

*Enoki paddenstoelen vind je in de Aziatische supermarkt. Ik vind ze gemakkelijk om in dit gerecht te gebruiken omdat ze lang en smal zijn.

**Kimchi vind je ook in de Aziatische supermarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *