Minder voedselverspilling door eten in te vriezen

In een tijd waar de prijzen steeds maar opslaan en de boeren (terecht!) klagen over een slechte oogst wegens droogte, is het misschien niet onverstandig om onze voedselverspilling wat te doen dalen. Een goede manier om dit te doen is door eten in te vriezen. Zelfs voedingsmiddelen waarvan je het niet zou verwachten kunnen ingevroren worden, zoals avocado of banaan. Van sommige kan de structuur veranderen, maar je kan ze nog prima gebruiken om te pureren. Hieronder 6 voorbeelden.

Bananen

In sommige winkels zijn bananen enkel per tros te koop. Niet zo handig als je slechts een of twee bananen nodig hebt. Geen nood: pel de overige bananen en snijd in stukken. Vries in porties in, en gebruik ze nadien in een smoothie, meng onder je havermout of maal fijn tot ‘roomijs’.

Avocado’s

Net hetzelfde als bij bananen, wordt de structuur van avocado’s minder stevig eens ze ingevroren zijn geweest. Maar ook net als bij bananen, zijn ze heel lekker in een smoothie of pudding. Qua smaak gaan ze in smoothies heel goed samen met bananen. Of maak er een guacamole van voor tussen een Mexicaanse wrap of om groenten in te dippen.

avocado
Dit exemplaar komt uit de diepvries. Minder vast van structuur, maar perfect om te pureren.

Verse gember

Soms vraagt een Oosters recept om een stukje verse gember van 2 cm. En in sommige winkels ligt verse gember los en kan je een stukje van 2 cm afbreken. In andere winkels moet je een ganse gemberwortel kopen. En laat ons eerlijk zijn, we eten niet elke dag Oosters. Dus ligt de rest van die wortel daar meestal te verpieteren. Om dit te voorkomen kan je hem beter in stukken snijden en invriezen. Ingevroren gember is bovendien veel gemakkelijker te raspen.

Kaas

Je boterhammetjes met kaas niet opgekregen tijdens de lunchpauze op het werk? Of misschien was er een onverwachte traktatie van een collega? Gooi ze niet weg, maar steek ze in de diepvries voor een andere keer. Ook geraspte kaas kan in de diepvries. Haal op voorhand uit en kneed even los. En voilà, klaar om over je spaghetti of gratin te strooien.

Overschot van gekuiste groenten

Uiteinden of schillen van wortels, courgettes, prei… vormen de basis voor een lekkere groentebouillon. In de plaats van ze weg te gooien, steek ze in de diepvries tot je er genoeg hebt om smaakvolle bouillon van te trekken. Lekker voor soep of stoofpotjes.

Tomaten

Misschien heb je tomaten in een schaaltje gekocht. Of misschien heb je zelf een tomatenplant en zijn ze allemaal rijp nog voor je ze hebt kunnen opgebruiken. Steek ze in de diepvries. Eens ontdooid zijn ze misschien niet meer zo lekker om rauw door je salade te mengen, maar ze zijn nog prima geschikt voor soep of tomatensaus.

Appels

Ook appels zijn soms enkel per schaaltje te koop. Als je ze niet allemaal kan opeten, maak er dan appelmoes van. Dit doe je heel eenvoudig door ze in stukken te snijden en in een bodempje water op te warmen in de microgolf tot ze zacht zijn. Mixen, en klaar. Nadien heel lekker door je havermoutpap of op pannenkoekjes.

appelmoes
Heerlijk versgemaakte appelmoes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *