Oktober borstkankermaand – manieren om kanker te voorkomen bij jezelf

Oktober kleurt roze, en dat komt doordat oktober borstkankermaand is. Op de website van Think-Pink vindt je een overzicht van wat je kan doen om je steentje bij te dragen. Zelf heb ik begin deze zomer mijn haar geschonken aan Think-Pink, en ik kan iedereen aanraden hetzelfde te doen. Je betaalt enkel je kappersbeurt, en je maakt er vast en zeker iemand blij mee.

Niemand wil borstkanker – of eender welk soort kanker – krijgen. Er zijn factoren in je levensstijl die je kunnen helpen om borstkanker te voorkomen. Minder alcohol drinken, bewegen en een gezond BMI onderhouden zijn een goed begin. Hier zijn nog enkele tips om zorg te dragen voor jezelf.

Voeg kurkuma toe aan je gerechten.

Kurkuma is gekend voor zijn ontstekingsremmende werking, maar het kan er ook voor zorgen dat borstkankercellen zich niet verspreiden. Mensen die regelmatig kurkuma eten hebben minder kans om borst-, long-, prostaat-, en darmkanker te krijgen. Kurkumine, het gele fytonutriënt in kurkuma, werkt preventief tegen agressieve en terugkerende kankers. Kurkuma is vrij neutraal van smaak, dus je kan dit aan veel gerechten toevoegen. Als dit toch niet lukt, dan kan je nog altijd supplementen nemen. Om te weten welke dosis geschikt is voor jou, check je best eerst even bij je dokter.

Eet voldoende groenten en fruit.

Uiteraard sowieso een goede keuze, maar onderzoek heeft uitgewezen dat antioxidanten – in het bijzonder de polyfenolen in granaatappel – kunnen helpen tegen borstkanker, en reeds bestaande kankercellen kunnen verzwakken bij mensen die in behandeling zijn. Ook quercetine is een beschermende antioxidant die je vindt in de schil van rode appels, citrusvruchten en bladgroenten. In koolsoorten zit een stof die oestrogeen vermindert, en de resveratrol in druiven en bessen kan preventief werken.

Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke producten.

Van de producten die je op je gezicht of lichaam smeert, tot poetsproducten of wasmiddel. Let er op dat cosmetica, gezichtscrèmes en andere persoonlijke verzorgingsproducten geen parabenen bevatten. Ook synthetisch toegevoegde geurtjes in was- en poetsproducten, afwasmiddel en geurkaarsen kunnen hormoonverstorende stoffen bevatten die gelinkt zijn aan borstkanker. Producten met natuurlijke ingrediënten zijn dus een betere keuze.

Probeer je stress te verminderen.

Minder stress is voor veel dingen goed, en kanker voorkomen is er daar een van. Probeer meditatie. Zelfs een paar keer diep in en uitademen in stresserende situaties kan al helpen om je te kalmeren, je beter te voelen en kanker af te weren.

 

Vertaald van Cleanplates.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *