Onigiri eitjes

Onigiri zijn rijstpakketjes met een hartige vulling en meestal met een velletje nori er rond. Ze worden gekneed tot een driehoek, of als je minder vaardig bent (zoals ik), een balletje. Maar als je ze kan kneden tot een driehoek, dan kan je ze ook kneden in de vorm van een ei. En als je er nori kan rond doen, dan kan je er ook gekleurde sojavellen rond doen 🙂 Ik geef toe, er kruipt wat tijd in het versieren. Ga lekker zitten en zet een muziekje op, en haal je beste knutselkunsten naar boven om vormpjes uit de mamenori velletjes te knippen. Of je kan ook gewoon reepjes knippen en die rondom het eitje plakken.

Tijdens een dieet is het natuurlijk altijd beter om volkoren producten te eten, en dus zou volkoren rijst in principe beter zijn. Jammer genoeg kleeft volkoren rijst niet genoeg voor dit gerechtje. Maar hé, Pasen is een feest, en als het feest is mag je al eens zeuren ^_~

Ingrediënten voor 4 eitjes

240 g sushirijst

2 eetlepels sushi azijn

een snuifje zout

2 sneetjes gerookte zalm

enkele plakjes komkommer

1 kleine wortel

enkele plakjes opgelegde gember

wasabi*

1 pakje gekleurd sojavellen ‘mamenori’*

water

Voor de nestjes

1 kleine zoete aardappel (ongeveer 150-170 g)

1 ei

1 eetlepel furikake naar keuze, of zout en peper

Bereiding

Was de rijst grondig tot het spoelwater zo goed als helder is. Dit is nodig om het overtollige zetmeel te verwijderen. Kook de rijst gaar in een rijstkoker of volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Meng de sushi azijn en het zout onder de rijst. Laat afgedekt afkoelen.

Maak ondertussen de nestjes. Verwarm de oven voor op 180° C.

Schil, was en rasp de zoete aardappel. Meng met het ei en de furikake of peper en zout.

Vet muffinvormpjes in en verdeel het mengsel. Duw er kuiltjes in en volg de vorm van de vormpjes.

Bak een kwartier in de oven. Kijk af en toe of uitstekende stukjes zoete aardappel niet verbranden. Leg er anders aluminiumfolie over.

Haal uit de oven en laat afkoelen.

Leg een stuk plasticfolie over een muffinvormpje. Schep hierin wat rijst en duw aan met vochtige handen. Vorm een kuiltje, maar zorg er voor dat er geen gaatjes in de bodem komen te zitten.

Gebruik een dunschiller om fijne linten van de wortel de snijden. Snijd die op hun beurt in vierkantjes. Snijd de plakjes komkommer in reepjes. Reken een half sneetje zalm per ei.

Leg in het rijstkuiltje een laagje zalm, komkommer, wortel, gember en een klein toefje wasabi. Dek af met nog een laag rijst. Zorg er voor dat alles mooi bedekt is met de rijst.

rijstcup

rijstcup gevuld

Wikkel er de plasticfolie rond en til het op die manier uit het vormpje. Duw goed aan en vorm het eerst tot een balletje, dan tot een ei.

Haal uit de folie en strijk met natte handen glad.

Knip vormpjes of reepjes uit de mamenori en plak met een beetje water op de eitjes.

Ontvorm de zoete aardappel nestjes en serveer hierin de eitjes.

onigiri eitjes1

*Let op met commercieel verkochte wasabi. Deze is soms pikanter dan authentieke wasabi.

**Deze zijn te koop in Albert Heijn en Delhaize van het merk Saitaku.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *