Ontbijtcake

Veel mensen slaan het ontbijt over, omdat ze er geen tijd voor hebben of omdat ze denken dat ze dan sneller gewicht zullen verliezen. Niets is minder waar. Het ontbijt brengt je spijsvertering op gang, waardoor je al van ‘s ochtends vroeg energie begint te verbranden. Eet dus iets voor je vertrekt, als is het wegens tijdsgebrek maar een kleinigheidje.

Zelf moet ik voor mijn werk om vier uur ‘s ochtends opstaan. Nòg vroeger opstaan om op mijn gemakje te ontbijten is dus het laatste waar ik zin in heb. Dus neem ik iets wat ik onderweg kan opeten.

Iemand heeft de laatste jaren bedacht dat je met bananen gebak kan maken. Ik weet niet wie, maar ik ben die persoon heel erg dankbaar. In Amerika vind je het onder de – eerder misleidende – naam ‘banana bread’, maar laten we eerlijk zijn: het is cake. Zonder boter en suiker, maar met veel voedzame dingen, dus perfect als ontbijt! Ik gebruik in dit recept enkel gedroogd fruit om te zoeten, maar als je het liever nog zoeter wil, kan je altijd een paar eetlepels honing toevoegen. Je kan hem zo zoet of ongezoet maken als je wil. Zoeter is natuurlijk lekkerder. Minder zoet is gezonder 🙂

De laatste tijd ben ik beginnen experimenteren om misopasta te gebruiken in mijn baksels. In gebak wordt dikwijls zout gedaan, maar mijn zout was op. Dus dacht ik, laat ik eens misopasta gebruiken, want dat smaakt ook zout, en is supergezond. Ik vond het best goed meevallen! Natuurlijk kan je ook gewoon zout gebruiken als je het hele zaakje niet vertrouwt.

Ontbijtcake

Ingrediënten

215 gram havermout

4 grote gedroogde dadels

3 gedroogde abrikozen

handjevol rozijnen

2 eetlepels honing (optioneel)

340 gram magere griekse yoghurt*

2 eieren

2 bananen

2 eetlepels honing of ahornsiroop

1 grote eetlepel lichte misopasta of een snuifje zout

flinke snuif kaneel

1 koffielepel vanille-extract

1 koffielepel bakpoeder

1 koffielepel baksoda

ingrediënten ontbijtcake

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Ontpit de dadels. Laat de dadels en abrikozen 5 minuten weken in warm water.

Mix de havermout fijn tot meel in een keukenrobot.

Maak de kom van je keukenrobot weer leeg en mix de dadels, abrikozen en rozijnen zo fijn mogelijk. Schraap de randen bij indien nodig.

Voeg alle andere ingrediënten toe en mix tot een glad beslag.

ontbijtcake in keukenrobot

Stort in een met bakpapier beklede bakvorm en bak een uur, of tot een prikkertje er proper uitkomt. Kijk tijdens het bakken na een half uur of de bovenkant niet te donker wordt. Als dat het geval is, dek dan af met aluminiumfolie.

*Als je geen griekse yoghurt in huis hebt of die niet vindt in de winkel, kan je ook gewone yoghurt of sojayoghurt gebruiken. De cake zal dan mogelijks een beetje langer in de oven moeten en iets smeuïger blijven vanbinnen.

ontbijtcake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *