Pizzetta met gezonde bodem

Een pizzetta is een kleine pizza, perfect voor één persoon. Veel minder kans om teveel te eten, dus, hetgeen wel al eens kan gebeuren als je een grote pizza koopt of maakt. Het goede aan deze pizzetta, is dat de bodem eigenlijk een platbrood is op basis van volkoren speltbloem en Griekse yoghurt. De Griekse yoghurt is een goede bron van proteïnen, en door de volkoren speltbloem heb je langer een voldaan gevoel. Deze bodem kan je vervolgens beleggen zoals een gewone pizza. Ik gebruikte tomatensaus, ui, vegetarische hamblokjes, maïs en geraspte mozzarella. Denk er wel aan dat als je gehakt of salami gebruikt, je het weer vetter en calorie-rijker maakt. Probeer dit te bewaren voor feestjes of soms eens in het weekend. Het platbrood op zich, zonder beleg, is ook geschikt om bij een salade te eten.

pizzetta1

Ingrediënten voor 4 personen

Platbrood

200 g vokoren speltbloem

200 g griekse yoghurt

1 koffielepel bakpoeder

1 koffielepel spaghettiekruiden

1 koffielepel knoflookpoeder

Toppings

1 ui, in ringen

tomatensaus

geraspte mozzarella

vegetarische hamblokjes of vegetarisch gehakt

maïskorrels, gespoeld en uigelekt

extra kuiden naar keuze

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 C°.

Meng alle ingrediënten voor het platbrood met de deeghaak van je mixer of keukenrobot. Kneed verder met je handen tot een bal en laat 20 minuten rusten op kamertemperatuur onder een vochtige theedoek.

Verdeel het deeg in vier stukken en vorm elk stuk tot een balletje.

Besprenkel je werkoppervlak met olie en duw elk deegballetje plat met je handen tot een pannenkoek. Draai af en toe om en besprenkel indien nodig met meer olie tegen het plakken. Hoe platter je het deeg kan duwen, hoe beter, maar zorg er voor dat je geen gaten of scheuren krijgt.

Verhit een grillpan en bak elke pannenkoek kort langs elke kant. Dit duurt nog geen minuut.

Zet het vuur af en bak met de restwarmte van de grill de uiringen onder voortdurend roeren.

Bestrijk de platbroden met tomatensaus en beleg met de uiringen, geraspte kaas en andere toppings naar keuze.

Bak 10 min in de oven tot de kaas gesmolten is. Lekker met een rauwkost salade.

pizzetta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *