Plantaardig bronnen van protëïnen

Naar aanleiding van recente en minder recente nieuwsberichten over wantoestanden in slachthuizen hebben veel Belgen beslist om wat meer vegetarisch te gaan eten. Momenteel eet 4 op de 10 Belgen geregeld vegetarisch, en dat kan ik alleen maar toejuichen. Zelf eet ik thuis ook zo weinig mogelijk vlees. Bij gehaktbereidingen kies ik voor kruimgehakt op basis van tofoe of quorn, en mijn vegetarische worsten en hamburgers maak ik zelf. Er zijn tegenwoordig ook heel veel plantaardige alternatieven te vinden in de supermarkt, zoals groentenballetjes, notenburgers e.d. Ik heb zelfs een aantal jaar geprobeerd om volledig vegetarisch te eten, maar er waren toch een paar gerechten die ik miste, zoals de fondue op oudejaarsavond en de vogelnestjes op Pasen. Ook was het niet altijd gemakkelijk op familiefeesten, want ik was altijd ‘die moeilijke’ die niets moest hebben (nee, zelfs geen vis :O), dus heb ik uiteindelijk toch maar beslist om flexitarisch te gaan eten. Mijn moeder moest in het begin lachen toen ik zei dat ik flexitariër was geworden, maar dat is echt een bestaand woord, hoor.

Het is echter wel noodzakelijk om dagelijks genoeg proteïnen binnen te krijgen, en vlees of gevogelte is dan de meest voor de hand liggende keuze. Toch zijn er plantaardige bronnen van proteïnen die je kan verwerken in tal van gerechten. Die zijn bovendien nog eens goed voor de lijn, het milieu én je portemonnee. Win-win!

Bonen

Rode, zwarte, witte bonen, kikkererwten… Supergoedkoop in vergelijking met vlees en erg veelzijdig. Verwerk ze in een chili sin carne, maak er burgers van of pureer en meng met hartige of zoete smaakmakers als broodbeleg of dip. Of rooster ze en strooi ze over een salade i.p.v. croutons. Spoel ze wel eerst goed af, zo verwijder je het zout.

Onder dezelfde noemer vallen edamame bonen. Deze kan je ook verwerken in salades, maar evengoed eten als snack. In Aziatische supermarkten vind je dikwijls gedroogde en geroosterde versies die je kan eten i.p.v. chips.

Linzen

Voeg ze toe aan soep, stoofpotjes, ovenschotels of salades. Telkens ik soep maak, begin ik sowieso met linzen.

Pindapoeder

Pindapoeder bevat veel minder vet en calorieën dan pindakaas, maar als je het mengt met water of melk, krijg je wel dezelfde smaak. Zo bevat een portie van twee eetlepels pindapoeder 50 calorieën en 2 g vet, maar wel evenveel proteïnen als pindakaas. Pindakaas bevat dan weer 195 calorieën en 16 g vet. Je kan pindapoeder ook toevoegen aan gebak of smoothies voor een lekker pindakaas-smaak.

Proteïnepoeder

Geliefd bij sporters om een proteïneshake te maken, maar proteïnepoeder is doorgaans gemaakt van zuivel. Toch zijn er ook plantaardige alternatieven op de markt. Als je eens kijkt op google komen er heel wat soorten tevoorschijn.

Hennepzaad

Tofoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *