Smeuïge aardappel-avocadosalade

Aardappelsalade hoort bij een barbecue of picknick, en is het lekkerst met een smeuïge saus of dressing. Als je aardappelsalade koopt in de winkel, dan wordt voor deze saus of dressing veelal mayonaise gebruikt. En hoewel een beetje mayonaise geen kwaad kan, weet iedereen dat het bij aardappelsalade niet bij een beetje blijft.

Als je zelf aardappelsalade maakt, dan kies je zélf welke saus of dressing er bij gaat. En welke supergezonde vrucht kun je gemakkelijk pureren tot een romige puree? Juist, avocado 🙂 Zo heb je meteen dat ‘saus’-gevoel, terwijl je toch lekker veel vitaminen binnenkrijgt.

aardappel-avocadesalade1
de bloemetjes van de bieslook geven meteen kleur aan je gerecht

Deze salade is lekker met snippers gekookte ham, maar ik heb deze vervangen door een vegetarisch alternatief. Tegenwoordig is er heel wat te vinden in de winkel. Zo heb je ‘spekreepjes’ van Garden Gourmet, of vegetarisch broodbeleg dat je in reepjes kan snijden. Probeer zelf uit wat je lekker vind.

garden gourmet
Garden Gourmet heeft verschillende soorten vegetarisch broodbeleg, waaronder ham en boterhamworst. Beschikbaarheid varieert van winkel tot winkel.

Ook met kruiden kan je variëren. Wij hebben bieslook staan, dus ik heb bieslook gebruikt. Ook de paarse bloemen van de bieslook zijn eetbaar. Ze zijn licht pikant, dus eet geen volledige bloem in een keer op.

bieslookbloem

Ingrediënten voor 4 personen

300 g vastkokende aardappelen

50 g wortel

50 g ui

50 g komkommer

een half schaaltje vegetarische spekreepjes van Garden Gourmet of 2 sneetjes vegetarisch broodbeleg, in reepjes

½ blikje maïskorrels

1 eetlepel sushi azijn

1 rijpe avocado

2 eetlepels olijfolie

peper en zout

verse groene kruiden naar keuze (zoals bieslook, peterselie, dragon…)

Bereiding

Schil de aardappelen en snijd in gelijke, hapklare stukken. Spoel en stoom.

Maak de wortel proper indien nodig en snijd in halve ringetjes. Voeg bij de aardappelen en laat ze mee stomen. Het is niet erg als de worteltjes op het einde nog beetgaar zijn. Als je ze liever zacht hebt, voeg ze dan in het begin al toe bij de aardappelen.

Pel en snipper de ui. Bestrooi met zout en laat een paar minuten staan.

Was de komkommer en snijd in fijne schijfjes. Bestrooi met zout en laat een paar minuten staan.

Spoel de ui en dep droog met keukenpapier. Dit vermindert de bittere smaak. Dep ook de komkommer droog met keukenpapier.

Giet de maïs af en spoel.

Prik in de aardappelen om te controleren of ze gaar zijn. Als een vork of prikkertje er vlot in gaat, zijn ze gaar. Haal uit het stoommandje en laat afkoelen.

Meng de aardappelen, wortel, ui, komkommer, de spekreepjes of reepjes broodbeleg, maïs en sushi azijn onder elkaar. Kruid met peper en zout. Hak de groene kruiden fijn en meng onder de salade.

Snijd de avocado in twee, pel en verwijder de pit. Pureer met de olijfolie, peper en zout tot een smeuïge saus. Meng onder de aardappelsalade.

Lekker als bijgerecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *