Spruitjes-prei ovenschotel

Minstens één keer per jaar ga ik op reis naar Londen, sowieso altijd eind november. De stad is dan al helemaal in Kerstsfeer, maar ik ben de grote Kerstdrukte voor. In de supermarkt koop ik dan graag de Britse versie (denk ik) van Libelle Lekker. Een speciale, feestelijke Kersteditie waar ik heel graag door blader. Uit de editie van twee jaar geleden heb ik dit bijgerecht: een spruitjesovenschotel met kaassaus. Vroeger lustte ik geen spruitjes. Het is te zeggen, ik vond ze vooral heel erg vies ruiken. Maar een aantal jaar geleden lagen er in een buffetrestaurant spruitjes, en ik dacht, laat ik eens volwassen doen en er een paar op mijn bord leggen. Ze smaakten helemaal niet zo slecht als ik me altijd had voorgesteld!

Dus enkele weken geleden heb ik een zak spruitjes gekocht en eens werk gemaakt van deze schotel. Want iets dat uit de oven komt en onder een kaaskorstje ligt is toch altijd lekker, niet? Maak de kaassaus op de wijze van Sandra Bekkari, en je hebt een heerlijk, licht bijgerecht, al dan niet voor op de feesttafel.

spruitjes-prei ovenschotel
Op deze manier zijn spruitjes wél lekker!

Ingrediënten voor 4 personen

500 g verse spruiten

1 stengel prei

1 bloemkool

130 g geraspte kaas

rijstdrink

1 eetlepel mosterd

1 volkoren boterham

peper, zout en nootmuskaat

Bereiding

Spoel de bloemkool. Verwijder de buitenste bladeren en snijd in roosjes. Stoom gaar.

Zet een grote pot met water op het vuur en laat alvast opwarmen op middenhoog vuur. Verwarm ook de oven voor op 180 C°.

Maak ondertussen de spruiten schoon: Spoel, verwijder de buitenste blaadjes en snijd ze kruisgewijs in onderaan. Halveer grote spruiten.

Spoel de prei. Verwijder de donkergroene uiteinden en snijd in ringen.

Breng de pot met water aan de kook en blancheer de spruiten en prei gedurende 3-5 min. Giet af en laat schrikken onder koud water. Zet opzij.

Mix de bloemkool met een scheut rijstdrink. Voeg beetje bij beetje meer rijstdrink toe tot sausdikte.

Warm de bloemkoolsaus op en voeg de helft van de kaas toe zodat die kan smelten. Voeg indien nodig meer rijstdrink toe: de gesmolten kaas kan de saus terug dikker maken. Kruidt met peper, zout, nootmuskaat en de mosterd.

Meng de saus onder de spruiten en de prei. Verdeel dit over een ovenschotel. Verdeel hierover de rest van de kaas.

Rooster de volkoren boterham en maal hem fijn. Hierdoor krijg je volkoren paneermeel. Verdeel dit paneermeel over de ovenschotel.

Zet de ovenschotel 20-30 min in de oven. Je moet met een mesje vlot door de spruitjes kunnen prikken. Leg er aluminiumfolie over als de kaas te bruin begint te kleuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *