Superfood: hennepzaad

Hennepzaadjes komen van de hennepplant, en die is gekend als een van de meest duurzame plantsoorten ter wereld. Ze bevatten alle aminozuren die een menselijk lichaam nodig heeft, waardoor ze een uitstekende bron van proteïnen zijn voor vegetariërs en veganisten. Per aanbevolen portie van drie eetlepels zit er in hennepzaad 10 g proteïnen en slechts 1,5 g verzadigd vet. Er zitten vooral veel omega-3 en omega-6 vetzuren in. Zo’n 7,5 g omega-6 en 3 g omega-3 vetzuren. Samen met lijnzaad en -olie zijn hennepzaadjes een van de beste manieren voor vegetariërs en veganisten om deze stoffen binnen te krijgen. Verder bevatten ze ook nog ijzer, kalium, magnesium, vezels, vitamine E en antioxidanten. Ze smaken een beetje nootachtig en doen denken aan pijnboompitten.

hennepzaad

Je kan hennepzaadjes in heel wat gerechten gebruiken. Strooi ze over een salade, granola, havermoutpap, of geef een beetje textuur aan een puddinkje of yoghurt. Of mix ze door je smoothie. Eigenlijk kan je hennepzaadjes aan zowat alles toevoegen. Let er wel op dat de voedingswaarde het hoogst is als je ze rauw gebruikt.

Hennepzaadjes zijn dankzij hun duurzaamheid ook heel goed voor het milieu. De hennepplant put de voedingsstoffen van de aarde niet uit en kan op verschillende plaatsen gekweekt worden. Het groeit ook heel snel en kan tegen een stootje. Het is niet vatbaar voor ziektes en insecten.

Tenslotte kan je je misschien afvragen of hennep iets te maken heeft met de cannabisplant, hetgeen uiteraard illegaal is. Maar geen zorgen. Hoewel het inderdaad een lichte variatie is op de cannabisplant is de concentratie schadelijke stoffen niet hoog genoeg, zelfs verwaarloosbaar, om als een drug beschouwd te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *