Valentijn Chocolademuffins

Courgette en appelmoes in een lekker licht chocoladegebakje: veel beter word het volgens mij niet. Of misschien toch wel, als je ze gebruikt als basis voor een leuk Valentijnsgebakje. Binnenkort is het weer zover. Verwen je liefste op een lekkere en gezonde manier. Ook heel leuk om samen met de kinderen te doen.

Ingrediënten voor 12 muffins

2 eieren

1 koffielepel vanille-extract

100 g kokosbloesemsuiker of rietsuiker

1 koffielepel kaneel of koek-en speculaaskruiden

80 g ongezoete appelmoes

45 g ongezoet cacaopoeder

125 g volkoren (spelt)bloem

1 theelepel bicarbonaat

een snuifje zout

ongeveer 300-320 g courgette, geraspt

2 eetlepels donkere chocoladedruppel

2 eetlepels gehakte noten (optioneel)

Voor de hartjes

130 g rode vruchtenpuree*

5 g agar agar

Voor de glazuur

1 potje magere Griekse yoghurt

20 g rode vruchtenpuree

zoetstof met weinig tot geen calorieën naar smaak (zoals Stevia of Candarel)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Meng de eieren, het vanille-extract, de suiker, de appelmoes en de kaneel of koek- en speculaaskruiden goed met een klopper.

Zeef hierover de bloem, het cacaopoeder en het bicarbonaat. Klop opnieuw goed door.

Meng er de geraspte courgette onder. Het vocht uit de courgette zal het beslag opnieuw vloeibaarder maken. Voeg het zout toe en roer nog eens door.

Schep er de chocoladedruppels en indien gewenst de gehakte noten door.

Verdeel het beslag over 12 ingevette en bebloemde cupcake bakvormpjes en bak ongeveer 30 minuten. Ze zijn klaar als je erin prikt en er hangt (bijna) niets meer aan.

Maak ondertussen de gelei voor de hartjes. Verwarm 130 g rode vruchtenpuree in een steelpannetje en voeg de agar agar toe. Roer goed door met een klopper zodat je geen klontertjes hebt en stort uit op een plat oppervlak (vb. een ovenschaal). Draai de ovenschaal om de puree te verdelen en laat afkoelen tot kamertemperatuur, dan verder in de koelkast.

Terwijl je hierop wacht kan je de glazuur maken. Roer de inhoud van een potje Griekse yoghurt glad en meng er de 20 g rode vruchtenpuree en zoetstof onder. Schep in een spuitzak en leg in de koelkast tot je het nodig hebt.

Gebruik uitsteekvormpjes om hartjes te steken uit de afgekoelde en opgesteven vruchtengelei. Als de chocolademuffins afgekoeld zijn, kan je ze naar hartenlust versieren met glazuur en hartjes.

valentijn muffins1valentijn muffins2

*De rode vruchtenpuree maak je eenvoudig door diepvriesfruit te laten ontdooien en te mixen met een staafmixer of blender. Maak een puree van 150 g vruchten, en houd 20 g apart voor de glazuur. Je kan de puree zeven tot een coulis indien gewenst, maar dan zal je meer vruchten nodig hebben om 150 g coulis over te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *