Valentijnbrownies met rode biet

Straks is het weer Valentijn. Zeg het dit jaar eens met rode bietjes. Niet in de vorm van een boeket, natuurlijk. Nee, wel verwerkt in een heerlijke brownie. De aardse smaak van rode biet gaat namelijk heel goed samen met pure chocolade. Maar wel heel pure chocolade, van minstens 80 %. Om te decoreren kan je schijfjes aardbei een beetje bijsnijden tot ze de vorm van een hart hebben. Tegenwoordig zijn aardbeien bijna het hele jaar rond verkrijgbaar, en iets zegt me dat ze rond Valentijn weer bijzonder populair zullen worden. Als je er toch voor verkiest om volgens de seizoenen te koken, dan kan je met rode vruchten uit de diepvries jelly hartjes maken zoals beschreven in dit recept.

brownie met rode biet
Als je normaalgezien geen rode biet lust, is dit toch een superlekkere manier om het te eten.

Ingrediënten

400 g voorgekookte rode biet

130 g kokosolie

220 g pure chocolade van minstens 80 %

3 eieren

1 koffielepel vanille extract

100 g volkoren speltbloem

een snuifje zout

2 eetlepels ongezoet cacaopoeder

2 eetlepels kokosbloesemsuiker, honing, esdoornsiroop of agavesiroop

Voor de garnituur

enkele grote aardbeien of jelly hartjes

1 vlootje light roomkaas naturel (type philadelphia)

honing, esdoornsiroop of agavesiroop

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 C°.

Mix de rode biet in een blender, samen met de eieren.

Smelt de chocolade au bain marie. Smelt ondertussen apart ook de kokosolie.

Voeg beide toe aan de rode biet en mix opnieuw. Schraap de randen bij indien nodig.

Voeg ook de bloem, het vanille extract, de cacaopoeder, het zout en de suiker, honing of siroop toe en mix.

Bekleed een bakvorm met bakpapier en stort het beslag hierin. Bak 25-30 minuten, of tot een prikker er proper uitkomt.

Snijd voor de garnituur enkele grote aardbeien overlangs in schijfjes. Snijd in de vorm van een hart, of maak jelly hartjes.

Meng de roomkaas met honing of siroop naar smaak met een klopper.

Snijd de brownie in vierkantjes of rechthoekjes. Doe de roomkaas in een spuitzak en versier er de brownies mee. Werk af met de hartjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *