Veenbessen-appelcompote

veenbessen-appelcompote

Zo rond november begin ik zin te krijgen in gerechtjes met veenbessen. Op de Amerikaanse websites vind je dan overal inspiratie voor Thanksgiving, waar veenbessensaus onmisbaar is. En het doet ook al zo lekker uitkijken naar Kerst. Maar omdat we hier geen Thanksgiving vieren, wil het niet zeggen dat we moeten wachten tot Kerst om van veenbessen te kunnen genieten.

Een aantal jaar geleden heb ik in een feesteditie van Libelle een recept gevonden voor een perentaart met veenbessen en sinaasappelmarmelade. Die heb ik toen gemaakt met appel (niet zo’n fan van peren), en ook met de marmelade. Veel suiker, maar toen was ik nog niet zo bezig met gezonde voeding als nu.

Dat recept heb ik nu niet meer. Niet erg. Van de vulling heb ik mijn eigen versie gemaakt, zonder marmelade, dus met een pak minder suiker. Je kan deze compote gebruiken als vulling voor taart, mengen onder yoghurt of havermout, of gewoon zo eten.

Veenbessen-appelcompote

Ingrediënten

300 gr verse of diepvries veenbessen

4 appels

1 biologische sinaasappel

stukje gember van 2-3 cm.

2 steranijsjes

4 kruidnagels

3 eetlepels honing

1 grote koffielepel kaneel

Bereiding

Bind de steranijs en kruidnagel samen in een leeg theezakje met keukentouw, of gebruik een thee-ei.

Spoel de veenbessen en warm op in een grote pot in een bodempje water, samen met de steranijs en kruidnagel.

Verwijder het klokhuis uit de appels en snij in stukjes. Schillen hoeft niet, maar kan, als je dat liever hebt. Voeg toe aan de veenbessen en laat sudderen op middelhoog vuur, met het deksel half op de pot.

Spoel de sinaasappel en rasp de schil. Niet het witte, dat is bitter. Voeg toe aan de appels en veenbessen. Pers de sinaasappel uit, en voeg het sap ook toe. De pulp kan er eventueel bij als er niet te veel pitjes in zitten.

Schil de gember, rasp en voeg toe, samen met de kaneel en honing. Roer goed door en laat sudderen tot de appel en veenbessen zacht zijn en het meeste water is verdampt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *