Vegan Chocoladecake

Ik hou ervan om tofoe te verwerken in gebak, want eerlijk, gebak gaat er altijd vlotjes in. Tofoe… minder ^_^; Een bijkomend voordeel van het gebruik van tofoe, is dat je geen eieren nodig hebt. Als je dan ook nog eens plantaardige melk gebruikt, is dit recept dus geschikt voor vegans.

Glazuur maakt het extra feestelijk, maar als het de bedoeling is om in te vriezen, dan laat je de glazuur natuurlijk gewoon weg. Zelf maak ik deze cake graag om in stukken in te vriezen. Zo heb ik altijd iets om te ‘gezondigen’ in het weekend. Of – waarom niet? – als ontbijt. Banaan, havermout en tofoe. Moet kunnen, niet? 🙂

vegan chocoladecake1

Ingrediënten voor een springvorm van 18 cm

8 grote of 10 kleine dadels

200 g havermout

3 eetlepels esdoornsiroop

200 g zijden tofoe

1 grote, rijpe banaan

150 ml plantaardige melk

1 koffielepel vanille-extract

50 g ongezoet cacaopoeder

1 eetlepel kaneel

1 eetlepel instant koffie

een snuifje zout

1 koffielepel bakpoeder

3 eetlepels gehakte noten (naar keuze)

2 à 3 eetlepels fijngehakte vegan zwarte chocolade

Voor de avocadoglazuur

1 rijpe avocado

½ banaan

2 eetlepels esdoorn- of agavesiroop

2 eetlepels plantaardige melk

gehakte noten, amandelschaafsels of andere garnering naar keuze (vb. chocoladekrullen, fruit, kokos…)

Bereiding

Week de dadels 10 min op voorhand in heet water.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Maal de havermout fijn tot meel in een blender. Giet in een kom.

Snijd de dadels doormidden en verwijder de pit en eventueel het harde topje bovenaan. Pureer in de blender. Schraap de zijkanten bij indien nodig.

Voeg de esdoornsiroop, tofoe, melk, banaan en vanille-extract toe. Mix glad.

Voeg het cacaopoeder, de kaneel, de instant koffie, het zout en het bakpoeder toe en mix opnieuw.

Giet over in een kom en voeg de gehakte noten en chocoladestukjes toe. Roer door met een lepel of spatel.

Vet de randen van de springvorm in met bakspray of olie en bestuif met bloem. Bekleed de bodem met een cirkel bakpapier. Stort hierin het beslag.

Bak 35 – 40 min op 180 °C.

Om het glazuur te maken mix je alle ingrediënten (behalve het garnituur) in een blender of met een staafmixer tot een gladde puree. Eens de cake is afgekoeld, kan je hem insmeren met het glazuur en versieren met garnituur naar keuze.

vegan chocoladecake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *