Vegetarische hamburgers en worsten

Vegetarische hamburgers en worsten

Dit is ongetwijfeld mijn favoriete manier om tofoe te eten: verwerkt in fast food! Ik hou zo van fast food. Jammer dat dit zo ongezond is. Je kan dit oplossen door het gewoon zelf te maken. In deze hamburgers en worsten zit zero vlees en slechts een theelepeltje olie per portie. Verder voeg je groenten toe zoveel je wil, een broodje en sausjes naar keuze (dat laatste met mate). Lekker ­čÖé

vega hamburger en worst

Ingredi├źnten

60 g amandelmeel

500 g vaste tofoe

40 ml sojasaus

160 ml water

6 eetlepels plantaardige olie

1 koffielepel uienpoeder

1 koffielepel lookpoeder of 2 tenen knoflook

2 eetlepels gerookt paprikapoeder OF een paar scheutjes chipotle tabasco

een snuifje peper, tenzij je chipotle tabasco hebt gebruikt

3 eetlepels Marmite*

2 eetlepels worcestershiresauce

255 g glutenpoeder**

1 koffielepel aardappel- of maïszetmeel

1 blokje groentebouillon

Bereiding

Duw zoveel mogelijk vocht uit de tofoe en doe in stukken in een keukenrobot. Laat even draaien zodat de tofoe verkruimeld is. Verkruimel het bouillonblokje boven de tofoe. Voeg al de ingredi├źnten BEHALVE het glutenpoeder toe en vermaal tot een glad beslag.

Hou vier eetlepels van het glutenpoeder apart. Voeg de rest in delen toe aan het beslag en meng.

Stort het beslag uit in een mengkom en meng verder met je handen. Voeg beetje bij beetje de rest van het glutenpoeder toe tot je de juiste consistentie hebt. Je wil een zacht, bewerkbaar deeg dat niet meer aan je handen plakt. Als je glutenpoeder op is en het deeg is nog te nat, voeg dan nog extra glutenpoeder toe. Let op dat het ook niet te droog wordt. Dan zal de glutensmaak overheersen.

vega hamburger en worst deeg

Ik gebruik de helft van dit deeg graag om hamburgertjes van te maken. Om worstjes te maken neem je een handjevol deeg en rol je het tot een worst. Je kan spelen met de grootte. Voor frankfurter worstjes gebruikt je minder deeg, voor braadworsten meer.

vega hamburger en worst1

Rol je worst in een stuk aluminiumfolie en draai de eindjes strak samen zoals een snoepje. Als je hamburgertjes wil, kan je een handjevol deeg tot een hamburger vormen in inpakken in aluminiumfolie. Of je kan een heel dikke worst maken, bijna een soort vleesbroodje, en deze op dezelfde manier als de worsten inpakken. Eens gaar kan je hier dikke plakken van snijden en als hamburger gebruiken.

Stoom de worsten/hamburgers 45 minuten in een grote kookpot met stoommandje. Het is niet erg als ze op elkaar liggen.

vega hamburger en worst2
Dit zijn plakken die zijn gesneden van de dikke worst. De ingepakte hamburgers zullen grilliger zijn van vorm.

Laat afkoelen tot je de folie kan verwijderen. Nu kan je ze bakken of grillen en op een broodje leggen met je favoriete toppings. Je kan ze, eens afgekoeld, ook invriezen voor later gebruik.

*Marmite is een kleverig goedje op basis van gist met een sterke smaak. Het is een prima smaakmaker voor vegetari├źrs en veganisten. Te koop bij Albert Heijn en Delhaize.

**Ik heb er van Biofresh. Verkooppunten vind je op biofresh.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *