Vegetarische ‘Niku Jaga’

Je zou misschien niet denken dat dit gerecht iets te maken heeft met The Rolling Stones. En dat doet het ook niet, tenminste, toch niet rechtstreeks. Wat heeft het dan wel te maken met The Rolling Stones? Het verschilt slechts één letter van de manier waarop je Mick Jagger uitspreekt in het Japans: Miku Jaga. Daarom wordt Niku Jaga in Japan geassocieerd met The Rolling Stones.

Of The Rolling Stones dit gerecht kennen, weet ik niet. Maar lekker is het wel. Niku Jaga is een stoofpotje met een jus op basis van sojasaus, sesamolie en suiker of – iets gezonder – esdoornsiroop. Zoals de naam het zegt, wordt dit normaal gezien gemaakt met vlees (niku) en aardappelen (jaga). Als je er echter voor kiest om geen vlees te eten, kan je het vlees natuurlijk vervangen door iets anders. Hier heb ik tofoe gebruikt, maar je zou even goed tempeh, seitan of quorn kunnen gebruiken.

vegetarische niku jaga

Ingrediënten voor 2 personen

3 grote of 4 kleine vastkokende aardappelen*

150 g sperziebonen

1 ui

1 blok vaste tofoe

1 koffielepel + 1 eetlepel sesamolie

2 eetlepels mirin

2 eetlepels esdoornsiroop

3 eetlepels sojasaus

Bereiding

Schil de aardappelen, snijd in blokjes en spoel met water. Pel en snipper de ui.

Knijp zoveel mogelijk water uit de tofoe en snijd in dobbelsteentjes. Verhit 1 koffielepel sesamolie in een antikleefpan en bak de tofoeblokjes rondom rond goudbruin.

Verhit 1 eetlepel sesamolie in een wok. Stoof hierin de ui glazig. Voeg de aardappelblokjes en boontjes toe en roer goed om.

Voeg water toe tot het net onder staat. Voeg de mirin, sojasaus en esdoornsiroop toe en breng even aan de kook.

Verlaag het vuur naar middenhoog en zet een deksel op de wok. Laat 10-15 minuten sudderen tot de aardappelen en boontjes gaar zijn.

Voor een intensere smaak laat je alles nog verder sudderen zonder deksel, tot de meeste vloeistof verdampt is.

Voeg de gebakken tofoeblokjes toe en laat nog even mee opwarmen.

Dit kan warm gegeten worden, maar is ook lekker koud in de zomer.

*Je kan ook nieuwe aardappeltjes gebruiken. Schillen hoeft dan niet, enkel wassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *