Vegetarsiche ‘Pulled Pork’

De eerste keer dat ik de naam ‘pulled pork’ tegenkwam was op een markt in Londen, een aantal jaar geleden. Ik vond het heel vreemd klinken. ‘Pulled pork’. ‘Getrokken varken’. Ik vertrouwde het zaakje niet en ben het netjes gepasseerd. Wat later zag ik in een Brits kookprogramma wat ‘pulled pork’ eigenlijk is. Het is varkensvlees dat zodanig gaar gestoofd is dat je het in draadjes uit elkaar kan trekken, hier ook wel gekend onder de naam ‘draadjesvlees’. Sindsdien heb ik het een paar keer gegeten, en ja, in een lekkere vleesjus is het inderdaad heel erg smakelijk.

Onlangs kwam ik op Pinterest een vegetarische versie tegen. Op de foto zag het er erg lekker uit, en ook toen ik het uitprobeerde was ik heel aangenaam verrast. In het originele recept werd seitan gebruikt, maar in de winkel had ik per ongeluk tempeh genomen. Pas toen ik er vol enthousiasme wou aan beginnen zag ik het. Maar, helemaal niet erg, zo leert een mens al eens iets nieuws kennen. Volgende keer met seitan. De tempeh-versie was trouwens ook heel lekker.

vegetarische pulled pork

Ingrediënten voor 4 personen

2 pakjes tempeh of seitan

1 grote ui

3 teentjes knoflook

250 g champignons of andere paddenstoelen naar keuze

3 eetlepels tomatenketchup

3 eetlepels appelcider azijn

2 koffielepels bruine suiker

2 eetlepels gerookt paprikapoeder

250 ml groentenbouillon

2 koffielepels chilipoeder (optioneel)

een snuif zout en peper

1 eetlepel worcestershire saus

olie om te bakken

4 bruine broodjes

rauwkost naar keuze

Bereiding

Snijd de tempeh of seitan in fijne reepjes.

Hak de ui en pers de knoflook. Stoof glazig in de olie.

Voeg de tempeh of seitan toe en laat even meebakken.

Snijd de paddenstoel in reepjes en voeg toe. Laat even verder aanstoven op middenhoog vuur terwijl je regelmatig roert.

Voeg de ketchup, azijn, bruine suiker, paprikapoeder, groentenbouillon, chilipoeder en worcestershire saus toe en roer goed om. Breng op smaak met peper en zout. Laat het vocht verdampen tot de saus de gewenste dikte heeft, ongeveer 10 min. Als het er te droog uitziet, voeg dan extra water toe.

Proef of de balans zoet/zuur goed is. Voeg desgewenst extra ketchup, suiker of azijn toe.

Serveer tussen de broodjes met de rauwkost. Ook lekker tussen een wrap of over bruine rijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *