Verrassende toepassingen van citroenschil

Citroensap is gezond (punt ^_^). ‘s Ochtends een glas water drinken met vers citroensap is een snelle en gemakkelijke manier om al van vroeg in de ochtend wat vitamientjes binnen te krijgen. Jammer genoeg krijgt de schil meestal heel wat minder aandacht en wordt ze zonder pardon in de vuilbak gekieperd. Jammer, want het zou je verbazen waarvoor citroenschil allemaal goed is, of je het nu vers of uit de diepvries gebruikt. Niet alleen ruikt citroen lekker fris, de schil ervan kan ook gebruikt worden in gerechten, lichamelijke verzorging en zelfs om te poetsen. Als het de bedoeling is citroenschil te eten, spreekt het natuurlijk vanzelf dat je hiervoor een biologische, gewassen citroen gebruikt.

citroen

Maak er je werkoppervlak en snijplanken mee schoon

Citroenen hebben antibacteriële eigenschappen. Meng dus wat citroenrasp onder je water en verwijder zo schadelijke bacteriën van oppervlakten die rechtstreeks in aanraking komen met rauw eten, zoals snijplanken en je werkoppervlak.

Behandelen van oxidatieve stress

Oxidatieve stress ontstaat wanneer we niet genoeg antioxidanten binnenkrijgen. Citroenschil eten kan dit verminderen. De schil bevat namelijk meer bio-flavonoïden dan de vrucht zelf. Dit kan helpen tegen pijnlijke gewrichten, waardoor je je gezonder en actiever gaat voelen.

Helpt in de bestrijding van kanker

Niet alleen in de bestrijding van kanker, het werkt ook preventief. Citroenschil bevat d-limoneen. Sommige studies hebben uitgewezen dat dit de ontwikkeling van bepaalde kankers kan voorkomen of vertragen, of behandelingen beter doen aanslaan.

Vermindert cholesterol

De cholesterol verminderen houdt je hart gezond. Niet alleen je hart, je voelt je ook beter in het algemeen. De flavonoïden in citroenschil kunnen hierbij helpen.

Het laat een frisse geur na op je handen

Als je vers kookt, kan het al eens gebeuren dat je handen tot ‘s avonds laat, zelfs na verschillende wasbeurten, naar ui of knoflook ruiken. Je handen inwrijven met citroenschil doen ze weer frisser ruiken.

Helpt tegen reisziekte

Het proberen waard! Als je een lange trip voor de boeg hebt, neem wat citroenschil mee. Kauwen op citroenschil, of er zelfs gewoon aan ruiken kan voorkomen dat je je onwel gaat voelen in de wagen, of helpen als je het al hebt.

Anti-roosmiddel

Last van schilfertjes? Wrijf je hoofdhuid regelmatig in met citroenschil. Het reinigt niet alleen, het houdt ook de schilfertjes weg.

Laat je koelkast fris ruiken

Je kent het wel: je bewaart een restje in de koelkast, dat je toch echt wel de volgende dag ging opeten (of op zijn minst in de diepvries steken). Maar de dag erna ligt dat restje er nog, en een week later kom je het tegen. Met schimmel erop. Dat was dus die vreemde geur die zicht in je koelkast ontwikkeld had. Zelfs nadat bovengenoemd restje met schimmel erop is weggegooid, kan deze vreemde geur nog even blijven hangen. Citroenschil absorbeert deze geur, waardoor je koelkast weer lekker normaal ruikt.

Helpt tegen droge ellebogen

Het sap van citroenschil gemengd met natrium bicarbonaat is een goede manier om de jeuk op droge ellebogen te verlichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *