Verwen jezelf, ookal vind je dat je het niet verdient

Dit artikeltje is van Susie Moore, een Britse life coach die ik heel inspirerend vind. Het is, denk ik, een artikel waar iedereen wel iets aan kan hebben. Het gaat erover dat we af en toe onszelf wel iets leuks mogen gunnen. En dat hoeft helemaal niet veel tijd of geld te kosten. Vijf minuten helemaal niets doen en gewoon ademen kan bijvoorbeeld soms al genoeg zijn. Zie dit niet als vijf minuten tijdverlies. Zie het als vijf minuten pauze. Dus daarom wou ik dit artikel graag delen.

Artikel door Susie Moore
Soms moet je gewoon lief zijn voor jezelf. Gun jezelf iets leuks, zomaar, of zelfs op een moment waarop je teleurgesteld bent in iets. Het druist misschien in tegen je intuïtie, maar op deze manier lief zijn voor jezelf is eigenlijk vrij belangrijk. Vreugde is iets waar we recht op hebben, niet
iets wat gebaseerd is op dingen die we al dan niet presteren. Wil je iets leuks doen voor jezelf? Hou deze drie dingen dan in je achterhoofd.

1. Geniet ervan om keuzes te maken

Als je een vakantie in het verschiet hebt, dan is de voorpret even leuk (of soms zelfs leuker) dan de vakantie zelf. Je inbeelden hoe het zal zijn en waar je jezelf mee zal verwennen eens je daar bent is op zich al spannend. Waar word je vrolijk van? Plaatselijke lekkernijen eten? Koopjes doen in winkelketens die in je eigen land niet bestaan? Een musical gaan bekijken? Kies maar!

2. Je bent het waard

Wanneer je een cadeautje voor jezelf koopt, probeer dit dan niet te rechtvaardigen door bijvoorbeeld te denken: ‘Wel, het is binnenkort toch mijn verjaardag, dus dit kan een vroeg verjaardagsgeschenkje zijn.’, of ‘Ik heb eergisteren toch een mooie fooi gekregen op mijn werk, dus als ik dat ervan aftrek, dan geef ik eigenlijk toch minder uit.’, of ‘De tijd die ik met die vriend(in) doorbreng, zou ik beter kunnen gebruiken om wat huishoudwerk te doen.’. Nee! Denk in de plaats daarvan: ‘Ik verdien dit.’ en geníét er ten volle van.

3. Stel niet uit

Het gekke aan mensen is dat we leuke dingen veel te lang uitstellen. Waarom? Omdat we, zoals in nr. 2, vinden dat we het niet waard zijn, of vinden dat we eerst iets moeten doen om dit te verdienen. Het goede nieuws is dat je gedrag bepaalt hoe je je voelt. Als je beslist om lief te zijn voor jezelf, dan ga je jezelf ook liever zien. Lieve dingen doen voor jezelf, hoe klein ook, zullen er op de duur voor zorgen dat we leren aanvaarden dat we leuke dingen verdienen. En hoe positiever je je eigen gedrag inschat, hoe positiever je het leven ervaart.
Dus stel niet uit. Eens je hebt beslist hoe je jezelf zal verwennen, doe dat dan ook. Waar wacht je op? Niets, want je hebt geen reden nodig om jezelf te verwennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *