Vijfvruchten taartje

Taart als ontbijt: het mag! Wie droomt daar nu niet van? Ik in ieder geval wel! 😀

Nee, even serieus. Enkel gezoet met natuurlijke vruchtensuikers, en ook voor de rest zitten in dit taartje alleen maar goede dingen. Yoghurt, eitjes, volkoren speltbloem en maarliefst vijf soorten fruit. En het is superlekker! Serveer met verse yoghurt, en je hebt als je het mij vraagt een volwaardig ontbijt. Wat wil een mens nog meer?

vijfvruchtentaart1

Ingrediënten voor een springvorm van 18 cm

4 medjoul dadels*

1 banaan

rasp en sap van 1 gewassen citroen

200 g magere Griekse yoghurt

3 eetlepels kokosolie, gesmolten

2 eieren

100 g volkoren speltbloem

1 koffielepel kaneel

1 theelepel vanille extract

snuifje zout

1 theelepel bakpoeder

1 appel

10 ontpitte kersen (diepvries, bokaal, of vers)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 C°.

Laat de dadels 10 min weken in warm water. Verwijder de pit en eventueel het harde topje bovenaan. Scheur in stukken en pureer in een blender.

Pel de banaan en voeg in stukken toe aan de dadels, samen met het citroensap en de rasp, de yoghurt, de eieren en de kokosolie. Mix glad.

Voeg ook de bloem, kaneel, vanille extract, zout en bakpoeder toe. Mix opnieuw.

Roer nog eens goed door. Gepureerde dadel kruipt graag in de hoekjes, dus let erop dat er geen dadel in de hoekjes blijft plakken.

Bekleed een springvorm met bakpapier of beboter en bebloem.

Stort de helft van het beslag in de springvorm en verdeel.

Verwijder het klokhuis van de appel in halve schijfjes. Schillen kan, maar hoeft niet.

Verdeel de helft van de appelschijfjes, samen met de kersen, over het beslag. Verdeel hierover de rest van het beslag. Werk af met de andere helft van de appelschijfjes.

Bak 30 min in de oven. Dek af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker begint te kleuren. Als een prikker er proper – of zo goed als proper – uitkomt is je taartje klaar.**

 

*Ik hou ervan als dit taartje nog een beetje friszuur is. Als je het liever zoeter hebt, voeg dan een paar extra dadels of een scheutje honing toe.

**Het is niet erg als het taartje nog een beetje vochtig is vanbinnen. Laat volledig afkoelen en zet nog een paar uur in de koelkast, dan stijft het mooi op.

vijfvruchtentaart2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *