Superfoods: zoete aardappel en pompoen

Beide oranje, beide heel erg gezond en beide behoren terecht tot de superfoods. Er zitten veel mineralen, voedingsstoffen en vitaminen in. Ook als ze niet in het seizoen zijn, kunnen we ze vinden in het vriesvak van de supermarkt.

Van zoete aardappel wordt door sommige experten zelfs beweerd dat het één van de gezondste groenten is die er bestaat. Zoete aardappel bevat complexe koolhydraten. Dat zijn koolhydraten die traag door het lichaam worden opgenomen en die dus goed zijn voor ons. Verder bevat de oranje variant van zoete aardappels (want er zijn ook varianten met wit vruchtvlees) vitamine B5, B6, mangaan en beta-caroteen, hetgeen in ons lichaam wordt omgezet in vitamine A.

Pompoen is dan weer heel arm in calorieën; slecht 26 calorieën per 100 g. Qua vitaminen zit het vol vitamine A, C en E. Verder is het ook een rijke bron van mineralen waaronder koper, calcium, kalium en fosfor.

Jammer genoeg kunnen zowel pompoen als zoete aardappel erg hard zijn, en dus kan het erg moeilijk – zelfs ronduit gevaarlijk – zijn om ze te schillen. Een goede oplossing daarvoor is om er puree van te maken. Véél minder kans om je lelijk te snijden.

Bereiding puree

Snijd de pompoen of zoete aardappel in stukken, schillen is nog niet nodig. Stoom de stukken gaar en laat afkoelen. Nu de stukken zacht zijn, laten ze zich veel gemakkelijker schillen, dus verwijder de schil. Snijd in kleinere stukjes en mix glad met een staafmixer of blender, of gebruik een pureestamper.

Dankzij hun vrij neutrale smaak kunnen zoete aardappel- of pompoenpuree voor zowel hartige als zoete bereidingen worden gebruikt. Met peper en zout kunnen ze perfect toegevoegd worden aan sauzen, soepen, ovenschotels en stoofpotjes. Met zoetmiddel naar keuze kunnen ze door gebak, yoghurt, een smoothie, havermout…

Zoete aardappel of pompoen kunnen in tal van recepten gebruikt worden. Hieronder een aantal receptjes die je eens kan uitproberen. De zoete aardappel en pompoen in onderstaande receptjes kunnen heel gemakkelijk onderling verwisseld worden. Zo kan je bijvoorbeeld in de plaats van zoete aardappelmuffins pompoenmuffins maken 🙂

Recepten met zoete aardappel

zoete aardappelmuffins

zoete aardappelcake van Sandra Bekkari

gekarameliseerde zoete aardappel ‘daigaku imo’

Recept met pompoen

Groentenrijke ovenschotel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *